Haapasaaressa kaivataan vesijohtovettä — Ongelma on paikallistettu jonnekin mantereen ja Rankin välille

Vesijohto tuo Rankkiin vain lirauksen vettä kerrallaan, Haapasaaressa ollaan kokonaan ilman. Kymen Vesi kokeilee loppuviikosta painehuuhtelua hoidoksi vesiongelmaan.

tarja särkkä

Haapasaareen ei tule vesijohtovettä. Kymen Vesi on paikantanut ongelman Rankin lähelle, mutta ei vielä tiedä mikä johdossa on vikana.

Haapasaarelaisilla on vesiongelma. Saareen johtavasta vesijohdosta ei tule vettä eikä asukkailla ole sateettomalla kaudella ollut käytössä sadevettäkään.

— Vesijohdossa on jotakin vikaa mantereen ja Rankin välillä. Putkirikko on ehkä syntynyt talvella. Olemme jo uusineet johtoa noin kilometrin matkalta, mutta ongelmia on yhä. Emme tiedä miksi vesi ei tule johdon läpi Haapasaaren, toteaa Kymen Veden toimitusjohtaja Jani Väkevä.

Kymen Veden rakennuspäällikkö Sami Kinnunen kertoo, että vika on väliventtiilien avulla paikallistettu Rankin päähän johtoa.

— Johto on pohjalietteen peitossa eivätkä sukeltajat ole löytäneet kohtaa, jossa vika on. Nytkin siellä sukelletaan, mutta sukeltajat voivat työskennellä 25 metrin syvyydessä enintään 20 minuuttia kerrallaan. Vettä tulee Rankkiinkin vain pienenä liruna.

Vaihtoehtoja on useita.

— Olemme selvittäneet, onko johtoon päässyt ilmaa. Tämä on ollut haastavaa. Emme tiedä onko johdossa tukos vai onko siinä vuoto, miettii Väkevä.

Painehuuhtelu avuksi ongelmaan

Vesijohto on nykyisin Kotkan kaupungin hallinnassa, mutta Väkevä kertoo, että Kymen Vesi on ollut apuna etsimässä syytä ongelmiin.

— Johto on vanha, 1960-luvulta. Sen ikäisten johtojen kanssa on ongelmia, jos niitä ei uusita. Sovimme maanantaiaamuna joistakin toimenpiteistä, mutta koska johto on vanha, eivät keinot voi olla kovin järeitä.

Asentajat ovat parhaillaan Rankissa.

— He ottavat vedestä näytteen ja tutkimme ovatko sen arvot kohdallaan. Seuraavaksi kokeilemme painehuuhtelua. Se tehdään toivottavasti jo loppuviikosta ja Rankin päästä, jossa johto on uudempaa ja kestää huuhtelun, toteaa Kinnunen.

Kinnunen kertoo, että tavoitteena on, että vesiongelmat eivät häiritse juhannuksenviettoa saarissa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat