Virolahden kunnanhallitus kumosi odotetusti osan lautakunnan päätöksistä

Sivistyslautakunta ylitti toimivaltansa ratkoessaan Klamilan koulun kiistaa.

Antti-jussi Larvio

Klamilan koulun opettajan toiminta on ollut kiistan aiheena Virolahdella useita vuosia. Maanantaina asia oli esillä lautakunnan tekemien päätösten johdosta kunnanhallituksessa.

Virolahden kunnanhallitus kumosi maanantaina odotetusti osan sivistyslautakunnan Klamilan koulukiistaan liittyvästä päätöksestä. Hallitus käytti ottovaltaa lautakunnan päätökseen, sillä osa siitä oli joko Kaakon kaksikon kuntien johtosääntöjen tai kuntien yhteistyösopimuksen vastaisia.

Sivistyslautakunta päätti toissa viikolla määrätä sivistystoimenjohtaja Auli Hyttisen siirtämään opetuskäytännöillään arvostelua herättäneen Klamilan koulun opettajan pysyvästi Virojoen kouluun. Lisäksi lautakunta määräsi Klamilan koulun johtajan antamaan virallisen varoituksen kyseiselle opettajalle ja Virolahden kunnanjohtaja Osmo Havuahon antamaan kirjallisen varoituksen Hyttiselle. Lautakunta myös velvoitti Hyttisen antamaan lautakunnalle selvityksen, miten opettajan toimintaa Virojoen koulussa seurataan.

Yksi osa voimaan

Hallitus kumosi lautakunnan päätöksen kirjallisten varoitusten määräämisestä. Kunnanjohtajan määrääminen varoituksen antajaksi oli kuntien yhteistyösopimuksen vastainen ja sivistystoimen johtajan käskyttäminen varoituksen antamiseen hallintosääntöjen vastainen.

Opettajan siirtämiskäskyssä lautakunta ylitti päätösvaltansa, sillä opettajien sijoittelusta päättää sivistystoimenjohtaja.

Lautakunnalla on oikeus velvoittaa sivistystoimenjohtaja raportoimaan lautakunnalle, joten kyseinen osa päätöksestä jäi voimaan. Klamilan koulun opettaja siirtyy lukuvuodeksi 2018-2019 Virojoen kouluun omalla suostumuksellaan työnantajan eli Virolahden kunnan esityksestä.

Vastaehdotus ilman kannatusta

Perussuomalaisten Anja Kivelä oli eri mieltä hallituksen päätöksistä. Hän esitti, että Klamilan koulun opettaja irtisanotaan ilman irtisanomisajan työvelvoitetta tai vaihtoehtoisesti määrätään opettajan esimies antamaan opettajalle kirjallinen varoitus ja määrätään lisäksi sivistystoimenjohtaja siirtämään opettaja pois Klamilan koulusta lukuvuoden 2018-2019 alusta. Kivelä esitti myös, että Hyttisen esimies määrätään antamaan tälle kirjallinen varoitus. Kivelän esityksiä ei kukaan kannattanut, joten ne raukesivat.

Klamilan koulun opettajan toiminnasta on kiistelty vuosia. Osa koulun vanhemmista ja Hyttinen ovat olleet erimielisiä siitä, ovatko esimerkiksi kantelun kohteena olevan opettajan opetuskäytännöt sopivia. Vanhempien mielestä Hyttinen ei ole riittävästi puuttunut opettajan toimintaan koulussa. Myös aluehallintovirasto on kiinnittänyt kantelun perusteella asiaan huomiota.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat