Energiajuomista yhteinen sopimus nuorten kanssa — Haminassa energiajuomien tuominen nuorisotiloihin on kielletty, Kotkassa ei ole ehdotonta kieltoa

Harri Teitto

Kotkan ja Haminan nuoristopalvelujen työntekijät ovat pohtineet suhtautumistaan energiajuomiin yhdessä nuorten kanssa.
Kotkan ja Haminan nuoristopalvelujen työntekijät ovat pohtineet suhtautumistaan energiajuomiin yhdessä nuorten kanssa.

Joillakin nuorilla energiajuomien käyttäminen on paisunut hurjiin mittasuhteisiin. Juomia saattaa kumoutua nuoren kurkkuun jopa toistakymmentä päivässä.
Kotkan ja Haminan nuoristopalvelujen työntekijät ovat pohtineet suhtautumistaan energiajuomiin yhdessä nuorten kanssa.

Kotkassa ei ehdotonta kieltoa

Kotkan nuorisopalvelut suhtautuu ehdottomiin kieltoihin varauksella.

— Yleensä ne ei johda hyvään tulokseen. Aikaisempi ehdoton kielto on tarkoittanut sitä, että jotkut nuoret eivät tule nuorisotiloille kiellon johdosta. Joistakin asioista on sovittu ihan selkeästi, kuten tilojen päihteettömyydestä. Lähtökohtaisesti nuoriin ei saa kontaktia, jos he eivät ole paikalla, toteaa Kotkan kaupungin nuorisotoimenjohtaja Leena Ruotsalainen.

Haminan nuorisotiloilla energiajuomat eivät ole sallittuja.

— Kaupoissa niiden ohjeikäraja on 15 vuotta. Haminassa on lähdetty lähestymään asiaa yhdenvertaisuusperiaatteen mukaan. Ne eivät ole sallittuja kenellekään. Sillä vältymme turhalta ikäväittelyltä ja samalla turvaamme nuorten yhdenvertaisen kohtelun tiloissa. Lisäksi energiajuomattomuus voidaan niputtaa päihteettömyyden alle, mitä nuorisotiloissa noudatetaan sekä tupakan, alkoholin että huumausaineiden sekä piristeiden osalta, kertoo nuorisotyöntekijä Hanna-Kaisa Lähde.

Verna Haaja

— Joissakin tapauksissa energiajuomien juomiseen liittyy öisin pelaaminen ja valvominen, tietää Kotkan kaupungin nuorisotoimenjohtaja Leena Ruotsalainen.

Nuorten kanssa on keskusteltu

Haminassa nuorisotyöntekijät ovat keskustelleet nuorten kanssa siitä, miksi energiajuomat ovat kiellettyjä, mitä ohjeikäraja tarkoittaa ja miksi ohjeikäraja on olemassa.

— Olemme käyneet läpi, mitä aineita energiajuomat sisältävät ja sitä minkälaisia vaikutuksia näillä aineilla voi ihmiskehoon olla. Osan kanssa olemme käyneet vilkasta ja kattavaakin keskustelua. Lähtökohtana on aina se, että jos joku on kiellettyä tai sääntöjen vastaista se perustellaan ja siitä puhutaan. Nuoret saavat itsekin ottaa kantaa siihen, onko joku sääntö hyvä vai huono juttu, sanoo Lähde.

Kotkassakin asiasta on sovittu yhdessä nuorten kanssa.

— Joissakin paikoissa on tehty nuorten kanssa päätös yhdessä, että energiajuomia, makeisia ja muuta energistä sisäännautittuja kaloripommeja vältetään porukalla. Nuoret ovat entistä tietoisempia terveellisistä elämäntavoista, kertoo Ruotsalainen.

Osa nuorista on kertonut, että juovat energiajuomia, koska ovat väsyneitä tai uupuneita. — Hanna-Kaisa Lähde

Energiajuoma on nuorille kuin kahvi

Ruotsalainen toteaa, että energiajuomien käytön yleisyys on kuitenkin vähentynyt aikaisempaan verrattuna.

— Energiajuomia nautitaan yleensä porukoissa hengailu- ja istuskelutilanteissa. Joskus nuoret kertovat juovansa energiajuomaa pysyäkseen virkeänä. Energiajuoma on yhtä yleinen juoma piristymistä varten kuten kahvi nuorten keskuudessa. Joissakin tapauksissa energiajuomien juomiseen liittyy öisin pelaaminen ja valvominen.

Lähde kertoo, että osa haminalaisista nuorista ei käyta lainkaan energiajuomia, osa käyttää kohtuudella, osa runsaasti.

— Osa nuorista on kertonut, että juovat energiajuomia, koska ovat väsyneitä tai uupuneita. Useimmilla niiden käyttö liittyy viikonloppuihin ja loma-aikoihin, jolloin halutaan valvoa. Osa juo niitä, kun koulussa on esimerkiksi koeviikko, mutta on olemassa myös nuoria, joille käyttö on jokapäiväistä, eikä liity suoranaisesti virkeänä pysymiseen, tai jostain asiasta suoriutumiseen. Siitä voisi puhua niin sanottuna viihdekäyttönä.

Kahvia Kotkan nuorisotaloilla saa keittää.

— Se ei sisällä epäterveellisiä lisäaineita. Jotkut nuoret yksinkertaisesti pitävät energiajuomien mausta, toteaa Ruotsalainen.

Kai Skyttä

Kotkan nuorisotiloissa ei juomia takavarikoida, mutta ei suositellakaan.

Ei energiajuomasta aiheutuneita sairauskohtauksia

Suuria ongelmia ei Haminassa ole ollut.

— Lähinnä joskus jotakin käytösjuttuja eli ollaan tahallaan tultu nuorisotilalle juomaan energiajuomaa, niin, että ohjaajat varmasti huomaavat, kun on etsitty säännöille rajoja.

Joskus käy ihan huomaamatta niin, että energiajuoma avataan nuorisotiloissa.

— Silloin yleensä nuori itsekin hoksaa, että se oli vastoin sääntöjä. Tällöin he menevät itsekseen ulos juomaan energiajuomansa.

Terveydellisiä ongelmia tai sairauskohtauksia ei ole Haminan nuorisotiloissa energiajuomien vuoksi esiintynyt.

Juomia ei takavarikoida

Kotkassakaan ei ole ollut suuria ongelmia energiajuomien kanssa. 

— Järjestyshäiriöitä juomat eivät aiheuta muutoin kuin roskaamisen yhteydessä. Jos nuori on todella väsyneen oloinen ja kertoo juoneensa paljon energiajuomaa valvomisen seurauksena asiasta käydään keskustelua.

Kotkan nuorisotiloissa ei juomia takavarikoida, mutta ei suositellakaan.

— Kyseessä on juoma, jota nuoret saavat laillisesti ostaa kaupasta. Takavarikoida niitä ei voi, mutta yhteisen keskustelun kautta voidaan päätyä ratkaisuun, että juomat pysyvät repussa ja naulakossa nuorisotalolle tullessa. Dialogi, vuorovaikutus on ainoa keino saada nuori itse pohtimaan ja mahdollisesti motivoitumaan siihen, että sisuksia ei kannata täyttää liiallisilla energiapaukuilla.
 

 

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat