Historiaa hymy huulessa: Kapakkatappelu antoi aikanaan vauhtia Kotkan kaupungiksi tulolle

Riehujat repivät tapetitkin ravintolan seinistä

Kymenlaakson museo

Satama ja sahat vetivät väkeä ja yhdyskunta kasvoi nopeasti. Kymenlaakson museon arkistoista löytyy vuonna 1885 otettu kuva Kotkan satamasta.
Satama ja sahat vetivät väkeä ja yhdyskunta kasvoi nopeasti. Kymenlaakson museon arkistoista löytyy vuonna 1885 otettu kuva Kotkan satamasta.

Kotkan sahat vetivät 1870-luvulla väkeä kultakuumeen lailla ja synnyttivät nopeasti tuhansien ihmisten yhdyskunnan.

Räjähdysmäinen kasvu aiheutti ongelmia, sillä maalaisyhteisön hallintokoneisto putosi täysin kelkasta.

Vuoteen 1873 asti esimerkiksi järjestystä valvoi ainoastaan Hovinsaaren metsänvartija ja senkin jälkeen vain yksi poliisi. Ei ollut siis ihme, että meno oli kuin Villissä Lännessä.

”Tuhansiin kohoava työmies- ja merimiesjoukko vietti Kotkassa viime lauantaina iltaa juopotellen, tapellen sekä muuta siveettömyyttä harjoittaen”, aloitti Wiborgs Tidning juttunsa hurjasta joukkotappelusta, joka riehui 12. heinäkuuta 1874 vastaisena yönä.

Se leimahti, kun spriin toivossa sairashuoneeseen murtokeikan tehnyt pettyi ja ampui vihapäissään erään ravintolan ikkunan läpi.

Mellakan aikana koko ravintola hajotettiin käyttökelvottomaan kuntoon – tapetitkin revittiin seiniltä.

”Se, että Kotkassa kuljetaan aseistettuna, ei ole mitenkään epätavallista”, kirjoitti lehti.

Joukkotappelu vauhditti Kotkan kaupungiksi tuloa, sillä se sattui vain muutamia päiviä ennen kaupunkiasiaa tutkineen delegaation tutustumismatkaa.

Välittömästi Viipurista komennettiin poliiseja Kotkaan, ja vielä samana vuonna Kotkan omaan poliisiin perustettiin ylikonstaapelin ja neljä alikonstaapelin virkaa.

Kaupungin perustamista delegaatio piti aivan välttämättömänä, mutta asian käsittely jäi kuitenkin vielä viideksi vuodeksi jauhamaan päätäntäkoneiston rattaisiin.

Edellisen Sakari Viinikaisen Historiaa hymy huulessa -sarjan jutun löydät täältä.