Ruotsalaismiehen syytteet nurin Sippolan kuristusjutussa — Käräjäoikeuden mukaan kotkalaisnainen saattoi kuristua tapaturmaisesti teltan ilmastointinaruihin

Syyttäjä vaati miehelle vähintään kymmenen vuoden rangaistusta taposta.

Jussi lopperi

Kymenlaakson käräjäoikeus hylkäsi syytteet keskviikkona. Kuva on arkistosta.
Kymenlaakson käräjäoikeus hylkäsi syytteet keskviikkona. Kuva on arkistosta.

Kymenlaakson käräjäoikeus on hylännyt vuonna 1984 syntynyttä ruotsalaismiestä vastaan nostetut syytteet. Miestä syytettiin kotkalaisen vuonna 1981 syntyneen naisystävänsä taposta. Toissijainen syyte oli törkeä pahoinpitely ja törkeä kuolemantuottamus.

Syyttäjän mukaan mies tappoi naisen kuristamalla, kun pariskunta oli yöpymässä teltassa Sippolassa toukokuun 18. ja 19. päivän välisenä yönä. Puolustuksen mukaan nainen kuristui tapaturmaisesti, kun teltta romahti ja ilmastointinaru kiertyi naisen kaulaan. Oikeus hylkäsi syytteet, koska tapaturman mahdollisuutta ei voitu riittävällä varmuudella sulkea pois.

Uhrin omainen vaati syytetyltä korkoineen 3 000 euron kärsimyskorvausta, 4 800 euron hautaamiskulukorvauksia sekä 6 700 euron oikeudenkäyntikuluja. Myös korvausvaatimukset hylättiin.

Syytetyn mukaan nainen kuristui, kun teltta romahti

Traagiset tapahtumat saivat alkunsa perjantai-iltana 18. toukokuuta. Pariskunta vietti iltaa maatilan pihapiirissä viiniä ja olutta nauttien. Syytetty kertoo tuomiopöytäkirjassa, että hän meni telttaan nukkumaan puolenyön aikaan ja nainen seurasi perässä noin puolta tuntia myöhemmin.

Syytetyn mukaan teltassa nainen laittoi suuhunsa sipsejä, hörppäsi olutta ja kävi pitkäkseen. Sitten tämä säntäsi teltan oviaukolle yskimään tai oksentamaan. Mies arveli, että jotain oli juuttunut naisen kurkkuun.

Noin viiden minuutin kuluttua nainen oli yhä polvillaan ja piti kättään teltan keskitangolla. Mies arveli naisen nukahtaneen outoon asentoon ja kaatoi tämän varovasti makuulle. Samalla teltta romahti ja keskitanko meni osiin. Mies alkoi kasata telttaa uudelleen ja yritti herätellä naista. Hän huomasi teltan keskitangon taipuneen siitä kohdasta, josta nainen oli tankoa pitänyt.

Mies läpsi naista hereille, mutta tämä oli täysin eloton. Syytetty havaitsi ilmastointinarun naisen kaulalla ja otti sen pois. Naru irtosi helposti ilman pujottamista.

Sitten hän meni talolle ja yritti hakea apua. Tämän jälkeen mies soitti hätäkeskukseen.

Uhrin kuristusjäljet sopivat tapaturmaan

Syyttäjän mukaan yllä oleva kertomus ei pidä paikkaansa, vaan syytetty kuristi päihtyneen uhrinsa. Kuolemansyynlausunnon perusteella kuolema saattoi olla tapaturma.

Lausunnossa todetaan, että uhrin kaulalla oli uurre, joka sopi ohuen narun jättämäksi. Jälki suuntautui viistosti ylöspäin niskaa kohti, mikä on tyypillistä tapaturmaiselle kuristumiselle. Kuolemansyynlausunnon mukaan tahallisessa narulla kuristamisessa jälki on usein vaakasuora.

Oikeuden mukaan tapaturman puolesta puhui myös se, että narun jättämä jälki oli suhteellisen heikko. Tahallinen kuristaminen jättää usein syvät ja epäsiistit jäljet, koska kuristamisessa käytetään paljon voimaa.

Pariskunta tapasi Maltalla

Pariskunta oli tavannut Maltalla joulukuussa 2017 ja alkanut seurustella alkuvuonna 2018. Miehen kertoman mukaan sekä hän että naisystävä olivat käyttäneet erilaisia huumeita seurustelun aikana. Nainen oli vastikään järjestänyt miehelle lentoliput Suomeen, ja tämä oli saapunut Sippolaan maanantaina.

Mies oli Ruotsissa ollessan ottanut yliannostuksen heroiinia. Pariskunnan ideana olikin levätä rankemman huumejakson jälkeen. He olivat kuitenkin nauttineet Sippolassa päivittäin alkoholia ja huumaavia lääkkeitä. Pillerit olivat loppuneet keskiviiikkona.

Kummallakin oli ollut perjantaina työhaastattelu. Naisella Budapestissä sijaitsevaan työpaikkaan, miehellä etätyöhön, jota voi tehdä missä tahansa. He suunnittelivat yhdessä Budapestiin muuttamista.

Oikeuden tuomio ei ole lainvoimainen, vaan siitä voi valittaa Itä-Suomen hovioikeuteen. Tyyttymättömyysilmoitus on tehtävä käräjäoikeudelle seitsemän päivän kuluessa tuomion antamisesta.