Koskenrinteen arki sujuu eristyksessä – Kukaan ei voi käydä kylässä, mutta 73-vuotiaalla Tuula Mäkitalolla on juttukavereita

Toiminnanjohtaja Sirpa Kotola luottaa siihen, että suojavarusteet eivät lopu kesken.

Kimmo Seppälä

Toiminnanjohtaja Sirpa Kotolan mukaan Koskenrinteen Kodin henkilökunta ei käytä erityisiä suojavarusteita silloin, kun asukkailla ei ole oireita.
Toiminnanjohtaja Sirpa Kotolan mukaan Koskenrinteen Kodin henkilökunta ei käytä erityisiä suojavarusteita silloin, kun asukkailla ei ole oireita.

Kotkassa Langinkosken lähellä sijaitsevassa Koskenrinteen Koti -palvelutalossa arki on sujunut koronavirusaikana hyvin. Turvallisuussyistä palvelutalo on eristäytynyt ulkomaailmasta.

– Poikkeusoloista johtuen meillä on omat valmiustoimenpiteemme. Vierailukiellot ovat voimassa ja vältämme kontakteja, kertoo toiminnanjohtaja Sirpa Kotola.

Kotolan mukaan suojavarusteita on saatavilla riittävästi palvelutalon tarpeisiin.

– Tässä kohtaa meillä on suojia, mutta vielä ei ole ollut tarvetta erikseen suojautumiseen koronan takia. Normaalit suojautumistoimenpiteet on toki käytössä ja tehostettu käsihygienia, sanoo Kotola.

– Jos asukkailla ei ole oireita, niin emme käytä suojia. Jos oireita on, niin suojaudumme.

Hänen mukaansa Kymsote on ilmoittanut, että nyt kun huoltovarmuusvarastot on otettu käyttöön, myös yksityisillä palveluntuottajilla on mahdollisuus saada suojia käyttöönsä. Henkilökunta on ollut ajoittain huolissaan, riittävätkö suojavarusteet.

– Luotan, että valtiovalta ja Kymsote huolehtivat tästä.

Hänen mukaansa henkilökunta on ymmärtänyt hyvin sen, että he eivät saa tulla töihin, mikäli heillä itsellään on flunssan oireita.

73-vuotias tuntee olonsa turvalliseksi

Yksi Koskenrinteen Kodin asukkaista on 73-vuotias Tuula Mäkitalo. Hän käyttää Koskenrinteen palveluista vain ruokailupalvelua. Ruokailemassa hän käy myös koronavirusaikana tavalliseen tapaan.

Osa ruokalan vakikävijöistä ei tällä hetkellä käy ruokalassa, mutta monet käyvät.

– Jotkut pitävät väliä enemmän ja jotkut istuvat rinnakkain, kertoo Mäkitalo.

Ruokalassa on joka tapauksessa sen verran väljää, että toiseen ihmiseen on ainakin metrin välimatka, välillä enemmänkin.

Mäkitalo muutti Koskenrinteeseen viime toukokuussa. Hän kuvailee oloaan hyväksi ja turvalliseksi poikkeusoloissakin. Hänen mukaansa Koskenrinteessä ei ole flunssa-aaltoakaan.

– Koen olevani hyvässä hoidossa, sanoo Mäkitalo.

Yhdessä puhutaan muustakin kuin koronasta

Kukaan ei voi tällä hetkellä käydä kylässä, mutta juttukavereita kuitenkin on. Mäkitalo keskustelee päivittäin muiden asukkaiden kanssa kirjastohuoneessa. Siellä on voimassa sääntö, että yli viittä henkilöä ei voi oleskella tilassa samanaikaisesti.

Yhdessä keskusteleminen on keino irtautua hetkeksi korona-ajatuksista.

– Ilman muuta puhutaan muutakin kuin koronaa. Jokainen saa kertoa, mitä tykkää, kertoo Mäkitalo.

Mäkitalo käy myös ulkoilemassa.

– Täällä on ihanat maisemat. Metsä ja luonto ovat lähellä.