Jumalniemen jäteasema avataan asiakkaille marraskuun alussa — Henkilökunta ja opastaulut auttavat löytämään oikeat paikat jätelasteille

Itsepalveluasema otetaan käyttöön myöhemmin marraskuussa, kun jäteaseman muu toiminta on saatu pyörimään normaalisti. Uudelle jäteasemalle pääsee myös yöllä ostamalla sisäänpääsyn etukäteen verkkokaupasta.

Annika Aalto-Partanen

Jäteaseman palvelut ovat tulevaisuudessa käytettävissä myös aukioloaikojen ulkopuolella. Arkistokuva.
Jäteaseman palvelut ovat tulevaisuudessa käytettävissä myös aukioloaikojen ulkopuolella. Arkistokuva.

Jumalniemen uuden jäteaseman virallisia avajaisia vietetään perjantaina 1. marraskuuta. Asiakkaille jäteasema avataan seuraavana maanantaina.

— Olemme pysyneet hyvin aikataulussa. Jäteasemalle tuleva itsepalveluasema otetaan käyttöön myöhemmin, koska haluamme ensin saada muun infran toimimaan normaalisti. Mutta marraskuussa itsepalveluasemakin on käyttökunnossa, toteaa kenttäpäällikkö Janne Karhu Kymenlaakson Jäte Oy:stä.

Karhu odottaa, että varsinkin ensimmäiset päivät uudella asemalla voivat olla ruuhkaisia.

— Maanantaina ainakin voi olla ruuhkaa. Asiakkailta löytyy toivottavasti malttia. Asemahan on täällä pysyvästi ja aukioloajat ovat pitemmät, joten tulonsa voi ajoittaa muullekin kuin sille ensimmäiselle päivälle, toteaa Karhu.

Paikan päällä opasteet kertovat, missä ovat paikat erilaisille jätteille.

— Lisäksi jäteasemalla on ainakin aluksi meidän henkilökuntaa opastamassa ihmisiä, että he osaavat viedä lastinsa oikeisiin paikkoihin. Ja jos tuntuu siltä, että opastetauluja tarvitaan lisää, niin niitähän laitetaan, lupaa Karhu.

Jäteasema on käytössä myös yöllä

Jumalniemen jäteasemalle voi tuoda samoja jätteitä kuin Heinsuon jäteasemallekin: sähkölaitteita, vaarallisia jätteitä, metalliromua ja kaikkea sellaista, joka ei kokonsa tai materiaalinsa puolesta kuulu kodin jäteastiaan.

Osan jätteistä voi tuoda jäteasemalle ilmaiseksi, mutta osasta joutuu maksamaan. Hinnoittelusta halutaan tehdä yksinkertaista ja verkkokaupassa tulee olemaan kaksi tuotetta sekalaiselle rakennusjätteelle ja yksi huonekaluille.

Ilmaiseksi asemalle voi tuoda muun muassa kodin sähkölaitteita, vaarallisia jätteitä, metallia, paperia, pahvia ja kartonkia.

Jäteaseman palvelut ovat tulevaisuudessa käytettävissä myös aukioloaikojen ulkopuolella. Päivisin asema on auki ja paikalla on henkilökuntaa opastamassa kävijöitä. Muulloin asemalle pääsee ostamalla sisäänpääsyn etukäteen verkkokaupasta ja portti avautuu, kun automatiikka tunnistaa tulijan auton rekisteritunnuksen.

Päärakennuksen yläkertaan tulee noin 150 neliön tila kierrätysmyymälää varten. Sinne voi tuoda kaikkea kunnostettavaa tai jo valmiiksi myyntikunnossa olevia tavaroita.