Oppositio vaatii rokotehankintoja myös ohi EU:n – "Rokoteostot ovat epäonnistuneet"

Hallituspuolueet arvioivat, etteivät Suomen suorahankinnat nopeuttaisi rokotustahtia, koska rokotteiden tilausjonot ovat niin pitkiä.

Antti Aimo-Koivisto / LEHTIKUVA

Yliopistosairaaloiden mukaan ainoa pullonkaula rokotusprosessissa on Suomeen saapuvien rokotteiden pieni määrä, ja monella alueella valmiutta olisi rokottaa paljon enemmänkin ihmisiä. -Koivisto
Yliopistosairaaloiden mukaan ainoa pullonkaula rokotusprosessissa on Suomeen saapuvien rokotteiden pieni määrä, ja monella alueella valmiutta olisi rokottaa paljon enemmänkin ihmisiä. -Koivisto

Oppositiopuolueiden mielestä Suomen tulisi nykyistä aktiivisemmin pyrkiä hankkimaan rokotteita omin voimin EU:n yhteisen rokotehankinnan ohella. Hallituspuolueissa katsotaan, ettei itsenäinen rokotteiden hankinta suoraan markkinoilta todennäköisesti nopeuttaisi rokotustahtia, koska rokotteiden tilausjonot ovat niin pitkiä.

Kannat käyvät ilmi Uutissuomalaisen eduskuntaryhmille tekemästä sähköpostikyselystä.

– Suomen olisi kannattanut hankkia riskiryhmiin kuuluville vaadittava määrä rokotteita itsenäisesti ilman EU:ta, sanoo oppositiopuolue perussuomalaisten ryhmäpuheenjohtaja Ville Tavio.

Myös oppositiopuolue kokoomuksessa katsotaan, että EU-rintaman ohella Suomen on haviteltava rokotteita myös itsenäisesti.

– Hallituksen on tehtävä kaikkensa riittävän rokotemäärän saamiseksi ja rokotekattavuuden nostamiseksi mahdollisimman nopeasti, sanoo ryhmän varapuheenjohtaja Sari Sarkomaa.

Ryhmien johtajilta kysyttiin myös, tulisiko Suomen ostaa jo nyt myös sellaisia rokotteita, jotka eivät ole vielä saaneet myyntilupia.

Tavion mielestä Suomen ei kannata maksaa etukäteen sellaisista rokotteista, joilla ei ole vielä myyntilupaa.

– Kokonaistilanteesta riippuen voisi olla järkevää varata sellaisiakin rokotteita Suomelle.

Sarkomaa olisi valmis varaamaan ja ostamaan myös toistaiseksi vailla myyntilupaa olevia rokotteita.

– On välttämätöntä, että Suomi on mukana EU:n yhteishankinnassa, mutta sen lisäksi on myös muin keinoin varmistettava, että saamme riittävästi rokotteita. Väestömme ripeän rokottamisen on oltava ensisijainen toimi ja sen toteuttamiseksi on tehtävä kaikki voitava.

Rokotekattavuuden varmistamiseksi ja luottamuksen säilyttämiseksi on oltava varmuus, että tuote on täysin turvallinen. — Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen

Pääministeripuolue SDP:n ryhmäpuheenjohtajan Antti Lindtmanin mielestä Suomelle on olennaista olla mukana kaikissa EU:n yhteishankinnoissa. Hän myös muistuttaa, että pääministeri Sanna Marin (sd.) on pyytänyt EU-komissiolta nähtyä ripeämpää toimintaa.

– Suomi saa muiden EU-maiden tapaan väkilukuun perustuvan osuuden kunkin sopimuksen mukaisesta EU:n yhteishankinnan kokonaismäärästä ja tavoittelee rokotteita myös lisähankintoina, mikäli muut maat jättävät osuuksiaan käyttämättä.

Lindtman huomauttaa, ettei Suomi saa EU-rokoteyhteistyösopimuksen nojalla neuvotella kahdenvälisesti niiden rokotetuottajien kanssa, joilla on EU-hankintasopimus.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kurvisen mukaan on tärkeää, että Suomeen rokotteita saadaan nykyistä nopeammassa tahdissa.

– En poissulje suoraan markkinoilta rokotteiden hankkimista, mutta pidän sitä epärealistisena, sillä kaikki maat haluavat nyt rokotteita mahdollisimman nopeasti. Pienen Suomen on vaikea siinä kilpailussa yksin pärjätä.

Kurvisen mukaan on suhtauduttava varovaisesti sellaisten rokotteiden hankkimiseen, joiden turvallisuudesta ei ole täyttä varmuutta.

– Rokotekattavuuden varmistamiseksi ja luottamuksen säilyttämiseksi on oltava varmuus, että tuote on täysin turvallinen.

Vihreiden ryhmäpuheenjohtaja Jenni Pitko myöntää, että rokotenopeus on ollut toivottua hitaampaa ja että tahdin nopeuttamiseksi on tehtävä kaikki mahdollinen.

– EU:n rokotehankintojen ulkopuoliset lisähankinnat tuskin auttaisivat Suomea saamaan nopeammin rokotteita. Hitaus johtuu pääasiassa tuotannollisista ongelmista, ja lisätilaukset menisivät tässä vaiheessa tilausjonojen päähän, Pitko sanoo.

Vasemmistoliiton ryhmäpuheenjohtajan Paavo Arhinmäen mielestä rokotteita ei tulisi hankkia ilman Euroopan lääkeviraston myyntilupaa, koska Suomi painottaa rokotteiden turvallisuutta.

Hänen arvionsa mukaan Suomen omat lisätilaukset eivät välttämättä nopeuttaisi rokottamista.

Rokotteita tulee toimittaa tasapuolisesti kaikkialle. — RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz

– Paljon taitaa olla kiinni siitä, saako lääketehdas pystytettyä uuden tuotantolinjansa ripeästi, jolloin tavaraa tulisi ulos nopeammin.

RKP:n ryhmäpuheenjohtaja Anders Adlercreutz pitää Euroopan keskitettyä hankintajärjestelmää tasapuolisuuden kannalta hyvänä.

– Näyttää siltä, että maiden omat rokotetilaukset toimitettaisiin vasta yhteisen tilauksen jälkeen.

Adlercreutz huomauttaa, että maailmanlaajuisessa pandemiassa tarvitaan maailmanlaajuista hoitoa.

– Rokotteita tulee toimittaa tasapuolisesti kaikkialle eikä vain korkeimman tarjouksen tekeville maille.

KD:n ryhmäpuheenjohtajan Päivi Räsäsen mielestä rokotusohjelma on edennyt liian hitaasti paitsi rokotteiden hankinnan myös niiden jakelun osalta.

–Rokotehankintoja olisi tullut hyvissä ajoin tehdä myös suoraan, oppositiokansanedustaja sanoo.

Räsäsen mielestä hallituksen tulisi ryhtyä "konkreettisiin toimiin, joilla rokotehankintoja ja rokotejakelua saadaan nopeutettua."

Oppositiopuolue nyt-liikkeen Harry Harkimon mielestä Suomen tulisi pyrkiä ostamaan rokotteita suoraan markkinoilta ja tilata etupainotteisesti uusia rokotteita.

– EU:n rokoteostot ovat epäonnistuneet. Näyttää siltä, että kukaan ei halua kantaa vastuuta. Rokotteita pitäisi saada nopeasti ennen kuin virusmuunnokset saavat voiton. Rahasta tämä ei voi olla kiinni, koska talous saa ison iskun, jos rokotteita ei saada.

Yhden edustajan ryhmän Ano Turtiaisen mielestä Suomen ei tule pyrkiä hankkimaan rokotteita itsenäisesti.

Luetuimmat