Maassa maan tavalla — katso miten eri maissa juhlitaan itsenäisyys- tai kansallispäivää

Ensi vuonna naapurimaamme Viro täyttää 100 vuotta ja juhliminen on jo alkanut.

All Over Press

Viron presidentti Kersti Kaljulaid pääsee helmikuussa emännöimään Viron satavuotisjuhlia.
Viron presidentti Kersti Kaljulaid pääsee helmikuussa emännöimään Viron satavuotisjuhlia.

Maan itsenäisyyttä juhlitaan eri maissa eri tavalla. Kaikissa maissa ei ole varsinaista itsenäisyyspäivää niin kuin Suomessa, mutta esimerkiksi kansallispäiväa vietetään juhlallisissa merkeissä.

Eri maiden seurojen ja -yhdistysten jäsenet kertovat, miten heidän ystävyysmaissaan juhlitaan:

Ruotsi

Larserik Häggman, Pohjola-Norden

— Ruotsi ei vietä itsenäisyyspäivää. Parikymmentä vuotta sitten Ruotsissa alettiin viettää kansallispäivää. Sinä päivänä Kustaa Vaasa nousi valtaistuimelle ja samana päivänä hyväksyttiin uusi perustuslaki.

— Päivän kunniaksi nostetaan lippu salkoon ja järjestetään joitakin kansalaisjuhlia. Päivästä ei ole vielä muodostunut varsinaista perinnettä.

Venäjä

Marja Paavilainen, Suomi-Venäjä-Seura

— Venäjän itsenäisyyspäivä — 12. kesäkuuta on yleinen vapaapäivä. Tuona päivänä vuonna 1990 Venäjä julistettiin suvereeniksi valtioksi.

— Tavallinen kansa ei tätä päivää huomaakaan muutoin kuin ylimääräisenä vapaapäivänä. Sosiologisen kyselyn perusteella vain 39 prosenttia kansalaisista tietää juhlapäivän tarkan nimen — Venäjän päivä, joka sille annettiin vuonna 2002. 

Viro

Järvi Lipasti, Tuglas-seura

— Viron itsenäisyyspäivä on 24. helmikuuta. Ensi vuonna Viro täyttää sata vuotta.

— Viron itsenäisyyspäivän vietto on hyvin samanlaista kuin Suomessa. Aamulla Tallinnan Toompealla ja Tarton Toomemäellä on lipunnostotilaisuus puheineen ja kuorolauluineen. Päivällä viedään kukkia vapaussodan muistomerkeille. Paikan päällä tai televisiosta seurataan puolustusvoimien paraatia.

— Illalla kello 18 katsotaan televisiosta itsenäisyyspäivän vastaanottoa, jossa erona Linnan juhliin on ennen kättelyä pidettävä presidentin vuoden tärkein puhe ja konsertti. Konsertin jälkeen on kättely ja tanssiaiset. Presidentin vastaanotto järjestetään joko Tallinnassa Estonian teatterissa, Tartossa Vanemuine- teatterissa, Pärnun konserttitalossa tai Jõhvin konserttitalossa.
— Perheet saattavat käydä päivällä yhdessä ravintolassa tai kahvilassa, illalla televisiota katsotaan juhlapöydässä oman perheen, naapureiden, sukulaisten tai ystävien kanssa.

Iso-Britannia

Marjut Salminen, Suomalais-Brittiläisten yhdistysten keskusjärjestö ry

— Britit eivät juhli kuten me, sillä Englanti on ollut itsenäinen aina. Kuningatar Elisabethin syntymäpäivä on suuri tapahtuma ja sitä myös britit Suomessa asuvat juhlivat. Esimerkiksi Britannian suurlähetystössä on hänen kunniakseen näyttävä puutarhajuhla.

Yhdysvallat

Lena Hartikainen, Suomi-Amerikka Yhdistysten Liitto

— Yhdysvallat viettää itsenäisyyspäivää 4. heinäkuuta. Koska juhlapäivä on kesällä, siihen liittyy usein piknikkejä, grillausta, ilotulituksia ja paraateja.

— Ihmiset kerääntyvät kadunvarteen katsomaan paraatia ja juhlinta yleensä kestää koko päivän. Yhdysvaltojen lippu on näyttävästi esillä kaikkialla. Mitään jäykkiä muodollisuuksia itsenäisyyspäivän juhlintaan ei juuri liity.