Virolahdella käynnissä streptokokkiepidemia

Kovaa kuumetta aiheuttava nielutulehdus on levinnyt toistaiseksi esiopetuksen ryhmässä. Tauti tarttuu kuitenkin ärhäkästi, joten uusia sairastumisia on odotettavissa.

Sairastuneet ovat olleet toistaiseksi alle kouluikäisiä lapsia.

Virolahdella on käynnistynyt streptokokkiepidemia. Tauti on levinnyt alle kouluikäisissä lapsissa. Positiivisia näytteitä on annettu toistaiseksi kymmenkunta.
Virolahden terveyskeskuksen vastaava hoitaja Paula Kurronen kertoo, että tautitapauksia on ilmennyt viime viikon lopun ja tämän viikon aikana. Streptokokkia on havaittu Virolahden esiopetuksessa olevissa lapsissa.
— Sairastuneet ovat toistaiseksi peräisin yhdestä paikasta. Kyllä tässä voi epidemiasta puhua.

Kivulias nielutulehdus

Ainakin yksi potilas on ollut hoidettavana myös Kymenlaakson keskussairaalassa.

Kyseessä on streptokokki A -bakteeri. Se aiheuttaa tyypillisesti kivuliaan nielutulehduksen.
— Sairastuneilla on ollut kuumetta ja kurkkukipua. Oireet eivät yleensä ole lieviä kuten perusflunssassa, eli kuume on tyypillisesti korkea, Kurronen kuvailee.
Bakteeri tarttuu helposti pisaratartuntana. On siis todennäköistä, että tautitapauksia ilmenee lisää.
— Jos bakteeria on käsissä ja koskee ovenkahvaan, niin siitä se leviää helposti sitten eteenpäin. Hyvä käsihygienia on tärkeää, eli käsiä pitäisi nyt pestä hyvin. Ja huolehtia, että yskiessä ei pääse pirskahtelemaan mitään ympäristöön.
Jos kovaa kuumetta ja nielukipua ilmenee, on käynti terveyskeskuksessa olla paikallaan. Ensin potilas tutkitaan sairaanhoitajan toimesta, lääkärille saa ajan jos hoito niin vaatii. Streptokokkia hoidetaan yleensä antibiooteilla.
Ainakin yksi potilas on ollut hoidettavana myös Kymenlaakson keskussairaalassa.

Luetuimmat