Viiden tähden hotellit yhdistävät kuvitteellista ja oikeaa kaupunginjohtajaa

Nuutti Nissinen

Kirjailija Jari Järvelä ja Kotkan kaupunginjohtaja Henry Lindelöf kohtasivat V2-hallissa. Keskustelua veti kulttuurijohtaja Antti Karjalainen (keskellä).

Perjantaina Kotkan Meripäivillä saatiin tietää, kuinka paljon Kontiolan kaupunginjohtaja Reima Johanssonin ja Kotkan kaupunginjohtaja Henry Lindelöfin elämät muistuttavat toisiaan. Kirjailija Jari Järvelän luoman fiktiivisen hahmon ja Lindelöfin yhtymäkohtia puitiin V2-satamahallissa järjestetyssä keskustelutilaisuudessa.

Paneelin juontajana toimi Kotkan kulttuurijohtaja Antti Karjalainen, joka johdatteli keskustelun kaupungin kehityshankkeisiin ja tulevaisuuden näkymiin sekä kaupunginjohtajan mediasuhteisiin. Haluaisiko Lindelöf kuvitteellisen kollegansa tavoin, että Kotkassa järjestettäisiin Aleksis Kiven härkäjuoksu, joka saisi Pamplonan härkäfestivaalin tuntumaan lasten puuhastelulta?

— En hirveästi perusta papereiden pyörittelystä, vaan tarkkailen maailmaa ja kohtaan ihmisiä. Pyrin löytämään positiivisia asioita ja kehittämään kaupunkia vetovoimaiseksi ja kiinnostavaksi paikaksi, jossa on hyvä elää, Lindelöf kuvaili suhdettaan kehityshankkeisiin.

Keskustelukumppanina ollut Järvelä avasi Ylen radiokuunnelmista ja Minä, kaupunginjohtaja -kirjasta tutun Reima Johanssonin sielunmaisemaa. Kirjailijan mukaan tuohtuneita tai kosiskelevia myllykirjeitä lähettävän Johanssonin tavoitteena on niin ikään tehdä kotikaupungistaan parempi paikka elää ja luotsata Kontiola maailmankartalle.

— Varmasti jokaisen kaupunginjohtajan toive on, että miljoonat ihmiset tulisivat sinne vierailemaan, Järvelä sanoi.

Kauppatorin laidalla asuva Järvelä kertoi keksineensä hahmon katsellessaan omasta ikkunastaan avautuvaa Kotkan kaupungintalon jykevää siluettia.

— En olisi uskonut, että virkamiehestä voisi syntyä näin hauskaa proosaa.

Järvelän tarinoissa Reima Johansson valittaa Kontiolan Sanomien päätoimittajalle häntä koskevista lehtikirjoituksista. Lindelöf myönsi, että myös hänellä on ollut hankala mediasuhde.

— Tuntuu kuin media kosiskelisi lukijoita kirjoittamalla provosoivia juttuja, joista en edes tunnista itseäni. Kun syötetään säännöllisesti koirille, ei ole enää kivaa. Olen pettynyt mediaan, enkä enää usko siihen, mitä lehdissä kirjoitetaan. On toki hyviäkin toimittajia, mutta maailma on mennyt siihen, että aina pitää tehdä uutinen, joka myy.

Lindelöf kertoi kuunnelleensa Järvelän kirjoittamia radiomonologeja automatkoillaan.

— Luulin, että Jari saa jostain vinkkejä, hän sanoi yleisöä naurattaen.

Eräässä kirjeessään Reima Johansson tuohtuu siitä, ettei hän ole mukana uusimmassa Kuka kukin on -kirjassa.

— Kuten Reima, minäkään en ole kyseisessä kirjassa. Minulla syy on se, etten halunnut olla siellä, Lindelöf totesi.

Lindelöfin mukaan myös kirjeissä mainitulle kaupunginjohtajan viiden tähden hotellimajoitukselle löytyy yhtymäkohta todellisesta elämästä.

— Viiden tähden hotelli oli vahinko. Etanoiden syöminen puolestaan on jo legendaarinen juttu. Monet varmaan luulevat, että syön niitä päivittäin.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.