Korkeakosken kalatie avataan meritaimenille jo vapun jälkeen

Varsinais-Suomen ELY-keskus

Korkeakosken kalatie avataan nousukaloille tänä vuonna jo toukokuun alussa.
Korkeakosken kalatie avataan nousukaloille tänä vuonna jo toukokuun alussa.

Korkeakosken kalatiessä ryhdytään juoksuttamaan vettä heti vapun jälkeen. Kalastusmestari Kauko Poikola Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta kertoo päätöksen syntyneen siksi, että halutaan nähdä, miten innokkaasti meritaimen nousee viime vuonna avattuun kalatiehen jo toukokuussa.

Veden juoksutus portaassa lopetettiin marraskuussa. Kun se aloitetaan 2. toukokuuta, kertyy tauon pituudeksi vajaat puoli vuotta.

— On mielenkiintoista nähdä, miten monta meritaimenta toukokuussa nousee kalatiehen. Lohia tuskin nähdään, sillä sen nousu alkaa myöhemmin. Ensimmäiset yksittäiset lohet tulevat kesä-heinäkuussa, mutta varsinainen nousu alkaa elokuun puolella.

Raunion mukaan viime vuoden tilastojen perusteella oli pieni yllätys, että meritaimen hyväksyi Korkeakosken kalatien melko nopeasti, mutta lohi vaikutti paljon nirsommalta. Viime vuoden saldo Korkeakoskella oli 77 meritaimenta ja kymmenen lohta.

— Jotain säätöjä varmaan joudutaan tekemään, jotta nousu saataisiin lohelle houkuttelevammaksi.

Kauko Poikolan mukaan erilaisia vaihtoehtoja tullaankin testaamaan. Kalaportaan kynnystä voidaan säätää eri korkeudelle ja valita, käytetäänkö yhtä aukkoa vai molempia. Viime vuonna toinen oli laitevian vuoksi osan ajasta poissa pelistä.

— Purkautumiskynnys oli viime vuonna ilmeisesti liian matala lohelle. Todennäköisesti nostamme sitä 30 sentillä, jolloin syntyy isompi putous. Lohi menee läpi kovemmista kuohuista kuin taimen, sanoo Poikola.

Veikko Mäenpää

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.