Uusi alus torjumaan öljyvahinkoja Virolahden ja Porvoon välillä – M/S Grisslan on valmiudessa ympäri vuorokauden

Alus on käytössä 244 päivää vuodessa. Grisslanin kotisatama on Loviisassa.

Rajavartiolaitos

Grisslan-alus.
Grisslan-alus.

Virolahden ja Porvoon väliselle merialueelle on hankittu uusi öljyntorjuntakykyinen alus. Rajavartiolaitos tiedottaa tehneensä sopimuksen Kuljetus-Savolainen Oy:n kanssa M/S Grisslan -aluksen käytöstä.

Grisslan tulee toimimaan ympärivuorokautisessa valmiudessa 244 päivää vuodessa. Sitä käytetään tarvittaessa öljy- ja aluskemikaalivahinkojen torjuntaan itäisellä Suomenlahdella. Aluksen kotisatama sijaitsee Loviisassa. Sopimuskausi kestää vuoteen 2025 asti. Grisslan ja sen miehistö osallistuvat elokuun lopulla järjestettävään kansainväliseen Helcom BalexDelta -öljyntorjuntaharjoitukseen.

Rajavartiolaitoksen omien alusten, Merivoimien alusten ja pelastuslaitoksen aluskaluston lisäksi öljyntorjunnan valmiuspoolissa on myös yksityisessä omistuksessa olevia aluksia, joiden käytöstä on tehty palvelusopimus.

Rajavartiolaitoksen mukaan suurien öljy- ja kemikaalivuotojen riski on otettava Suomenlahdella jatkuvasti huomioon, koska se on yksi vilkkaimmin liikennöidyistä merialueista maailmassa. Rajavartiolaitos varoittaa, että suurella öljyonnettomuudella olisi vakavat seuraukset Itämeren ekosysteemille ja rannikoiden elinkeinoille.

Komentaja Ismo Siikaluoma kiittelee Rajavartiolaitoksen tiedotteessa Suomen öljyntorjuntakapasiteetin kasvaneen selvästi.

– Nyt meillä on Suomenlahdella palvelusopimuksiin perustuvia öljyntorjunta-aluksia sekä Kotkassa, Hiittisissä, että Loviisassa. Seuraavaksi on tarkoitus käynnistää kilpailutukset ainakin Perämeren ja Selkämeren alueella, Siikaluoma sanoo.

Uusimmat uutiset