Epäpyhä kolmiliitto hämmentää Pyhtään kuntapolitiikkaa

Kimmo Seppälä

Raul Lehto kokoaa Pyhtäälle oppositioryhmää oikeistohoviksi kutsumalleen valtuuston porvarilliselle enemmistölle.

Perussuomalaiset, vasemmistoliitto ja vihreät ovat solmineet Pyhtäällä vaaliliiton luottamushenkilöpaikkojen jakoa varten valtuustossa. Ensisijaisena tavoitteena on vahvistaa kuntavaaleissa voittaneiden puolueiden asemaa kunnanhallituksessa ja lautakunnissa. Mutta liitto ei ole pelkästään tekninen.

— Kyllä tässä on tavoitteena myös synnyttää jonkinlaista oppositiota kunnanjohtaja Olli Nuuttilan ympärille muodostunutta oikeistohovia kohtaan, perussuomalaisten johtaja Raul Lehto sanoo.

Oikeistohoviin Lehto laskee kokoomuksen, keskustan ja RKP:n valtuutetut, joilla on yhdessä takanaan niukka enemmistö myös uudessa valtuustossa.

— Nähtäväksi jää miten SDP asemoi itsensä. Päättyvällä kaudella se on usein tukenut oikeistohovin politiikkaa, Lehto sanoo.

Kahdeksan valtuutetun liitto nousee valtuuston suurimmaksi ryhmäksi ellei sille sitten synny vastaliittoja. Se saa kolme edustajaa yhdeksän jäsenen hallitukseen ja lautakuntiin. Omineen kumppaneista vain perussuomalaiset olisivat yltäneet kahteen edustajaan, pienemmät olisivat jääneet ilman.

SDP aikoo lähteä vallanjakokeskusteluihin omilla voimillaan

— Olemme Pyhtäällä esiintyneet ja toimineet itsenäisesti vain omiin voimiin tukeutuen, SDP:n Kari Huovila sanoo. SDP:kin kasvatti ääniosuuttaan kuntavaaleissa.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Sari Tjeder (kok.) hymähtelee Lehdon puheille oikeistohovista.

— Olenko minä sitten sen kuningatar?

Oikeistoryhmät kokoomus, keskusta ja RKP valmistautuvat kuitenkin yhdessä vaalikauden aloitukseen, jossa jaetaan kunnan avainpaikat. Ryhmillä on tänään ensimmäinen tapaaminen vaalien jälkeen.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.