Kotka aikoo hakea jatkoavustusta alle 5-vuotiaiden maksuttomaan varhaiskasvatukseen

Jussi Lopperi

Alle 5-vuotiaiden osallistuminen varhaiskasvatukseen on lisääntynyt valtionrahoitteisen kokeilun myötä.

Kotka on ollut viime kesästä asti mukana alle 5-vuotiaiden ilmaisessa varhaiskasvatuskokeilussa. Opetus- ja kulttuuriministeriön tukemassa kokeilussa alle 5-vuotiaille on annettu 20 viikkotuntia maksutonta varhaiskasvatusta. Viime elokuussa alkaneessa kokeilussa opetus- ja kulttuuriministeriö on korvannut kunnalle 20 prosenttia menetetyistä asiakastuloista.

Kokeilun tavoitteena on lisätä alle 5-vuotiaiden osallistumista varhaiskasvatukseen. Kotkassa kokeilu on tuottanut toivottua tulosta, sillä ensimmäisen kokeilukauden myötä alle 5-vuotiaiden osallistumisaste varhaiskasvatukseen on noussut lähes 10 prosenttia. Hyvinvointilautakunnan esityksen mukaan tällä hetkellä 94,5 prosenttia viisivuotiaista osallistuu kunnalliseen tai yksityiseen varhaiskasvatukseen Kotkassa.

Nykyinen avustusjakso päättyy ensi vuoden heinäkuussa. OKM aikoo jatkaa kokeilua ja on avannut kunnille mahdollisuuden hakea jatkorahoitusta vielä vuodeksi eteenpäin, eli vuoden 2020 heinäkuun loppuun. Jatkossa ministeriö korvaa 40 prosenttia menetetyistä asiakasmaksuista.

Kotka aikoo hakea jatkokokeiluun. Hyvinvointilautakunta päättää asiasta ensi maanantain kokouksessa.