Haminan Vesi teki 0,5 miljoonaa euroa ylijäämää — verkostosaneeraukset aiheuttavat kuitenkin maksujen korotuspaineita

Juhana Lappalainen

Hulevesijärjestelmän ylläpito maksaa enemmän kuin hulevesistä perittävät perusmaksut tuovat. Arkistokuva.
Hulevesijärjestelmän ylläpito maksaa enemmän kuin hulevesistä perittävät perusmaksut tuovat. Arkistokuva.

Haminan kaupungin liikelaitos Haminan Vesi teki viime vuonna ennakoitua paremman tuloksen. Yhtiön tilinpäätöksen mukaan tilikauden ylijäämä oli 553 884 euroa. Ylijäämään vaikuttivat alhaiset rahoituskulut ja teollisuuden veden myynnin kasvu.

Hulevesien osalta tulos on kuitenkin alijäämäinen. Haminan Veden toimitusjohtaja Petteri Kotosen mukaan tasapainotus tehdään sisäisellä tulonsiirrolla eli siirtämällä jäteveden perusmaksuista suurempi osa hulevesiviemäröintiin. Hulevesien alijäämä oli noin 85 000 euroa.

Kotosen mukaan hyvästä tuloksesta huolimatta, vesimaksujen korotuksilta lähivuosina tuskin vältytään.

— Meillä on aika iso 20-30 vuoden saneerausurakka tulossa, joten vuosittaiset saneerausmäärät alkavat kasvaa. Joka syksy on katsottava, miten raha riittää ja jossain vaiheessa joudutaan kyllä korotuksia tekemään. Onko se aiheellista vielä ensi syksynä, se nähdään talousarviovaiheessa, Kotonen toteaa.

Haminan Vesi käytti saneerauksiin viime vuonna 1,6 miljoonaa euroa. Kotosen mukaan lähivuosina summan pitäisi nousta noin 2,5 miljoonaan euroon.
Viime vuonna vanhaa vesihuoltoverkostoa uusittiin 2,6 kilometriä ja uutta rakennettiin yhteensä 5,5 kilometriä. Haminan Veden verkostojen kokonaispituus on noin 583 kilometriä.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.