Kaunissaaren talousvesi keitettävä — Vesinäytteissä todettiin viime viikon keskiviikkona koliformisia bakteereja

Veden klooraus jatkuu viikonlopun yli.

Kimmo Seppälä

Kaunissaaressa on ollut voimassa jo muutaman päivän suositus talousveden keittämiseen ennen käyttöä, koska vesijohtoveden vesinäytteissä on havaittu pieni määrä koliformisia bakteereja. Arkistokuva.

Kaunissaaressa on ollut voimassa jo perjantaista lähtien suositus keittää ruoanlaittoon ja juotavaksi käytettävä vesi. Suositus on yhä voimassa, vahvistettiin Kymen Vedestä sunnuntaina.

Kaunissaaressa viime keskiviikkona otetuissa vesijohtoveden vesinäytteissä havaittiin pieni määrä koliformisia bakteereja. 

Koliformisia bakteereja havaittiin sekä vesilaitokselta lähtevässä vedessä että verkostossa otetussa näytteessä. Ulosteperäisiä bakteereja ei havaittu.

Kaunissaaressa on tällä hetkellä mahdollista, että veden saannissa esiintyy lyhyitä katkoksia. Veden riittävyyden takaamiseksi veden painetta verkossa on alennettu.

Klooraus jatkuu viikonlopun yli

Toimenpiteet veden puhdistamiseksi on aloitettu. Kymen Veden mukaan pääkaivoa ja apukaivoa on desinfioitu pienellä määrällä klooria. Klooraus jatkuu viikonlopun yli. 

Kaunissaaren vesi saattaa haista tällä hetkellä kloorille. Tavanomaista suurempi klooripitoisuus voi aiheutta herkkäihoisille iho- ja silmäoireita. Kloorille haisevaa vettä ei suositella käytettävän saunassa löylyvetenä.

Aiemmin elokuun alussa Kaunissaaren verkoston kautta otetussa näytteessä havaittiin liikaa fluoridia. Se ei poistu vedestä keittämällä.

Vesi tulee keittää myös ennen kahvinkeittoa

Talousvettä suositellaan keitettävän viidestä kymmeneen minuuttia.

Vesi tulee keittää myös kahvinkeiton yhteydessä ja vedenkeitintä käytettäessä, koska vesi ei näillä tavoin kuumene riittävästi. Vesi on keitettävä myös silloin, kun sillä laimennetaan mehua tai pestään vihanneksia ja hedelmiä. Keittämätöntä vettä ei tule käyttää myöskään jääkuutioiden tekoon. Jos juoma-automaatti on kytketty verkostoon, ei sitä pidä käyttää.

Raskaana olevien, pikkulasten ja vauvojen ei tule juoda Kaunissaaren verkostovettä toistaiseksi. Riskiryhmään kuuluvat saavat vettä Kaunissaaren kaupasta.

Keittämätöntä vettä voi käyttää esimerkiksi peseytymiseen ja pyykinpesuun

Vettä voi käyttää normaaliin tapaan peseytymiseen, siivoamiseen, pyykinpesuun ja astianpesukoneissa. Jos astiat pestään käsin, suositellaan ne huuhtelemaan lopuksi keitetyllä vedellä. Käsienpesun yhteydessä on suositeltavaa käyttää desinfioivaa käsihuuhdetta.

Uusimmat uutiset