Korona jyllää Venäjällä, silti rajan ylittävät muutkin kuin rekkakuskit – Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaiset saavat kulkea kuin koronaa ei olisikaan

Lähinnä kaksoiskansalaisten rajanylityksiä kirjattiin Vaalimaalla viime kuussa yhteensä yli 2 500.

Kimmo Seppälä

Henkilöliikenne on koronan vuoksi Vaalimaalla hiljentynyt, mutta ei kokonaan loppunut. Muun muassa Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaiset saavat edelleen ylittää rajan vapaasti. Arkistokuva.
Henkilöliikenne on koronan vuoksi Vaalimaalla hiljentynyt, mutta ei kokonaan loppunut. Muun muassa Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaiset saavat edelleen ylittää rajan vapaasti. Arkistokuva.

Liikenne itärajalla ja siten myös Vaalimaalla on murto-osa ennen koronaa vallinneesta ajasta. Enemmistö ylittäjistä on venäläisiä rekkakuskeja, mutta henkilöliikennekään ei koronasta ja siitä johtuvista tiukentuneista rajoituksista huolimatta ole täysin loppunut.

Suomalaisilta itärajan ylitys tyssää koronarajoitusten vuoksi viimeistään Venäjän rajatarkastuspisteessä, ellei ole esittää Venäjän vaatimia erityisiä syitä maahan saapumiseen.

Toisenlaisessa asemassa ovat kuitenkin Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisuuden omaavat tai oleskeluluvalla Suomessa olevat venäläiset. Heidän rajanylitystään Venäjälle ei Suomi voi rajoittaa eikä ongelmia käytännössä ole syntynyt myöskään Venäjän rajaviranomaisten kanssa.

Marraskuussa Vaalimaalla kirjattiin kaikkiaan 2 537 Suomen kansalaisten tekemää rajaylitystä, joka käytännössä kuitenkin tarkoittaa kaksoiskansalaisten tekemiä ylityksiä, sillä kaksoiskansalaiset tilastoidaan Suomen kansalaisiksi.

6765419.jpg

Viikonloput vilkastuvat

Kaakkois-Suomen rajavartioston apulaiskomentaja, everstiluutnantti Jukka Lukkarin mukaan Venäjän tiukoista koronarajoituksista huolimatta se sallii kaksoiskansalaisten rajanylitykset.

– En osaa sanoa, miten Venäjä tulkitsee, mutta joka tapauksessa he päästävät maasta pois kaksoiskansalaisia, jos pyrkijä täyttää ne edellytykset, mitkä Venäjän viranomaiset ovat maahan saapumiseen ja maasta lähtemiseen asettaneet, Lukkari toteaa.

Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa vetosi viime tiistaina järjestetyssä koronarajoituksia koskevassa tiedotustilaisuudessa suoraan Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisiin. Mäntymaa totesi koronatilanteen Venäjällä olevan niin huono, että hän kehotti erityisesti kaksoiskansalaisia välttämään vierailuja Venäjälle. Joulukuun rajatilasto vasta kertoo, onko Mäntymaan vetoomus otettu kaksoiskansalaisten keskuudessa huomioon.

Viime kuussa matkailua kuitenkin tapahtui melko tasaiseen tahtiin viikoittain. Lukkarin mukaan viikonloppuisin matkustamisen on korona-aikanakin havaittu kiihtyvän.

Tässä on se vaikeus, kuka arvioi, onko kyseessä turha ramppaaminen vai ei. — Jukka Lukkari

– Joinakin viikonloppuina olemme sen verran seuranneet, että kaksoiskansalaisia tai oleskeluluvan saaneita on ylittäjien määrästä ollut 15–30 prosenttia ja Vaalimaalla joinakin jaksoina enemmänkin.

Valvonta vaikeaa

Varsinkin sosiaalisessa mediassa on ollut arvostelua siitä, että kaksoiskansalaisten joukossa on rajan jopa useita kertoja viikossa ylittäviä ja samalla koronariskiä Suomessa kasvattavia henkilöitä. Lukkari ei ota tähän suoraan kantaa.

– Terveysviranomaisethan suosittelevat, että turhaa matkailua on vältettävä ja kyllähän osa varmaan näin menetteleekin. Henkilöt arvioivat itse, mikä on itselle välttämätöntä matkailua. Tässä on se vaikeus, kuka arvioi, onko kyseessä turha ramppaaminen vai ei.

Virallisten suositusten mukaan Suomeen Venäjältä saavuttaessa pitäisi asettua omaehtoiseen kymmenen vuorokauden karanteeniin. Koska kyse on vain suosituksesta, henkilö voi käytännössä jättää karanteenin väliin ja lähteä uuteen rajanylitykseen pian edellisen jälkeen. Räikeimmissä tapauksissa voi viranomaisten haaviin kuitenkin jäädä.

Lukkarin mukaan rajaviranomaisille ei karanteenivalvonta kuulu, mutta asiaa kuitenkin seurataan.

– Karanteeniasiat kuuluvat terveysviranomaisille, toivottavasti ihmiset noudattavat suosituksia. Me kyllä vaihdamme tietoa jatkuvasti terveysviranomaisten kanssa ja informoimme heitä, jos tämmöisiä tapauksia havaitaan. Sitten on tietysti terveysviranomaisten asia arvioida, pitääkö heidän siihen puuttua.

Lukkari peräänkuuluttaa kaksoiskansalaisten omaa vastuuta koronapandemian aikana.

– Me emme voi perusoikeuksia lähteä rajoittamaan. Suositukset ovat olemassa, mutta vastuu on yksilöllä.

Luetuimmat