Teatteriryhmä Kimaran oodi Aleksis Kivelle nähdään Kotkan pääkirjastossa — Luvassa muun muassa 7 minuutin pikakelaus Nummisuutareista

Kimaralaiset ovat (eturivissä) Marjatta Luoma, Aila Jussi-Pekka, Liisa Mäkelä, Leena-Kaisa Kivioja sekä (takarivissä) Martti Pentti, Esko Junkkari, Kalevi Laine, Ossi Niemelä. Aleksis Kivi -esityksessä mukana ovat myös kuvasta puuttuvat Martti Jussi-Pekka ja Ari-Pekka Rajamäki.

Tiistaina vietetään Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivää. Kotkan kaupunginkirjasto ja teatteriryhmä Kimara juhlistavat merkkipäivää Elämä on iloleikki! -esityksellä, jossa esitetään Aleksis Kiven tuotantoa niin runojen, laulujen kuin näytelmien muodossa.

Esityksessä kuullaan katkelmia Seitsemästä veljeksestä sekä teatteriryhmän käsikirjoittama seitsemän minuutin pikakelaus Nummisuutareista.

— Seitsemässä veljeksessä tulee hyvin esiin Kiven runollinen ja kaunis kieli. Katkelmiin sisältyy kirjan loppu, jota harvoin kuulee. Nummisuutareissa puolestaan kuuluu kielen rehevyys ja siinä keskitytään Eskon, Martan ja Topiaksen tunteisiin, teatteriryhmä Kimaran puheenjohtaja Esko Junkkari kuvailee.

Kimara esittää laulut Sunnuntai, Laulu oravasta, Sydämeni laulu, Seitsemän miehen voima sekä Metsämiehen laulu. Runoina kuullaan Keinu ja Suomenmaa.

— Esityksessä pyritään nostamaan esille kaikille tuttu Kiven tuotanto, se mikä on arvokasta ja elävää, Junkkari kertoo.

Junkkarin mukaan teatteriryhmäläisille Kivi on hyvin tärkeä. Innokkuudesta kertoo se, että esitykseen osallistuu koko 10-henkinen kimarajoukko. Junkkari itse pitää erityisesti Kiven Nummisuutareista.

— Se on kielellistä ilakointia.

Samalla teatteriryhmä Kimara viettää epävirallisesti runotuokioiden 1-vuotismerkkipäivää. Runotuokiot aloitettiin lähes päivälleen vuosi sitten niinikään Aleksis Kiven tuotannolla. Runotuokioissa on kuultu esimerkiksi Eino Leinoa, runoja isänpäivästä ja joulusta, kansanrunoutta sekä Minna Canthia. Runotuokioita on tarkoitus jatkaa tänä syksynä.

Kimaran toiminnassa runous on noussut keskeiseen asemaan.

— Esitykset voivat olla karhean oloisia, mutta niissä on pyritty välittämään rakkaus runouteen. Toistaiseksi olemme keskittyneet suomalaiseen runouteen, sillä se on suomalaisille kirjoitettua.

— Kaikki toimintamme pohjautuu siihen, että haluamme tehdä suomalaista kirjallisuutta tutuksi, Junkkari kertoo.

Mitä?

Missä?

Milloin?

Elämä on iloleikki! -esitys Aleksis Kiven tuotannosta

Kotkan pääkirjastossa, 2. kerros

Tiistaina 10.10. kello 17.30.

Elina Valtonen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.