Kotkan ja Haminan seudulla on perustettu uusia yrityksiä vilkkaammin kuin viime vuonna — Yritysten määrä alueella on silti vähentynyt

Eniten uusia yrityksiä on perustettu palvelualoille. Konkurssiin on vuoden aikana asetettu 21 yritystä.

Mika Strandén

Eniten uusia yrityksiä on perustettu palvelualoille. Arkistokuva.
Eniten uusia yrityksiä on perustettu palvelualoille. Arkistokuva.

Uusien yritysten perustaminen on kaikissa kunnissa Kotkan ja Haminan seudulla ollut viime vuotta vilkkaampaa.

Seutukunnalle perustettiin yhteensä 275 uutta yritystä. Näistä Haminaan 72, Kotkaan 159, Miehikkälään 8, Pyhtäälle 23 ja Virolahdelle 13. Eniten yrityksiä perustettiin palvelualoille muun muassa ammatillisten, tieteellisten ja teknisten alojen palveluihin sekä hallintoa ja liiketoimintaa tukeviin palveluihin.

Konkurssien määrä on seudulla pysynyt samalla tasolla kuin kahtena aiempana vuonna. Konkurssiin on vuoden aikana asetettu 21 yritystä ja ne ovat vaikuttaneet 107 hengen työllisyystilanteeseen. Konkurssien määrä on Etelä- ja Pohjois-Kymenlaaksossa samaa luokkaa.

Yli 130 yritystä vähemmän

Kokonaisuudessaan yritysten määrä seudulla väheni. Toiminnan lopetti yhteensä 305 yritystä. Näistä suuri osa on sellaisia, jotka Patentti- ja rekisterihallitus on poistanut kaupparekisteristä muun muassa toimittamattomien tilipäätöstietojen vuoksi.

Jos poistoja ei huomioida, on perustettujen yritysten nettokasvu 131 yritystä. Lopettaneista yrityksistä 74 prosenttia oli toiminut jo yli 11 vuotta. Vain seitsemän prosenttia toimintansa päättäneistä yrityksistä oli ehtinyt toimimaan alle 3 vuotta.

Tiedot perustuvat kehittämisyhtiö Cursor Oy:n keräämiin tietoihin syyskuun loppuun mennessä.