Mussalon jätevedenpuhdistamo alkaa tuottaa aurinkosähköä — Noin 200 000 euron kustannus maksaa itsensä sähkönsäästönä takaisin yhdeksässä vuodessa

Tehoa on kuin sadassa pientalovoimalassa, ja kyseessä on suurin Kymenlaakson Sähkön verkkoon liitetty aurinkosähköjärjestelmä.

Kymen Vesi investoi mittavaan aurinkosähköjärjestelmään Mussalon toimipisteessä.
Kymen Vesi investoi mittavaan aurinkosähköjärjestelmään Mussalon toimipisteessä.

Kymen Veden Mussalon jätevedenpuhdistamolle asennetaan yhteensä 1120 aurinkopaneelia sekä katto- että maa-asennuksina. Kiinteistöihin asennettavien järjestelmien teho on 99 kWp ja maa-asennuksen 209 kWp, tiedottavat Kymen Vesi ja laitteiston toimittava Kymenlaakson Sähkö.

Toimitusjohtaja Jani Väkevän mukaan investoinnista jää vesiyhtiölle tukien jälkeen maksettavaa noin 200 000 euroa.

Järjestelmä vastaa lähes sataa pientalojärjestelmää ja on suurin Kymenlaakson Sähkön verkkoon liitetty aurinkosähköjärjestelmä. Paneelien asennukset ovat alkaneet ja järjestelmä saadaan käyttöön heinäkuussa.

Ympäristön kunnioittaminen on ollut yksi investoinnin tärkeimmistä perusteluista, mutta ei säästökään vähäinen ole. Investointi säästää energiaa ja maksaa laskelmien mukaan itsensä takaisin noin yhdeksässä vuodessa.

Kymenlaakson Sähkön kehityspäällikkö Heikki Rantulan mukaan yritysten kiinnostus aurinkosähköjärjestelmien hankintaan on kasvanut selkeästi. Osittain se johtuu siitä, että taloudelliset tukimahdollisuudet jatkuvat ainakin vuoden 2019 loppuun saakka.

— Yritykset ovat saaneet aurinkosähköjärjestelmien hankintaan valtiolta 25 prosentin tuen toukokuun alkuun saakka, ja loppuvuoden ajan tuki on 20 prosenttia. Tukien mahdollisesta jatkamisesta vastaa uusi hallitus.

Kymen Vesi on jo aiemmin hankkinut Kymenlaakson Sähkön kautta sähköautojen latausaseman pääasiassa asiakkaiden käyttöön. 

Kymenlaakson Sähkön yhteistyökumppani aurinkosähköjärjestelmien ja sähköautojen latausratkaisujen asennuksessa on Lem-Kem Oy.

Kymenlaakson Sähkö on myynyt aurinkosähköjärjestelmiä vuodesta 2017 ja sähköautojen latausratkaisuja vuoden 2019 alusta lähtien.