Kymenlaakson sairaanhoitopiiri nousi koronaviruksen ilmaantuvuusluvuilla mitattuna Suomen neljänneksi suurimmaksi – Kouvolan sunnuntaina ilmoitettu 17 koronatartunnan rypäs on jäljitetty

Kymsoten infektioylilääkäri Risto Pietikäisen mukaan Kymsotessa keskustellaan ensi viikolla siitä, määritelläänkö Kymenlaakso vielä perustason vai kiihtymisvaiheen epidemia-alueeksi.

Lumikki Haaja

Kouvolassa on nyt 82 varmistettua koronavirustartuntaa.
Kouvolassa on nyt 82 varmistettua koronavirustartuntaa.

Kouvolan toistaiseksi suurimman koronavirustartuntaryppään tartuntaketju on tiedossa, Kymsoten infektioylilääkäri Risto Pietikäinen kertoo.

– Kouvolassa tuli ilmi jo viime viikonloppuna tartuntatapauksia etupäässä maahanmuuttajien piirissä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertoi sunnuntaina, että Kouvolassa on todettu lauantain jälkeen 17 uutta tartuntaa. Se on tähän mennessä suurin raportoitujen tartuntojen vuorokausimäärä Kymenlaaksossa koronapandemian aikana.

Pietikäisen mukaan suuren lukeman takana on kuitenkin kohdennettu testaus.

– Seuloimme loppuviikosta tietoisesti tähän tartuntaketjuun mahdollisesti altistuneita, myös oireettomia henkilöitä. Tämä oli ihan odotettua, että tautitapauksia tulee ilmi normaalia enemmän.

Kymsote testasi torstain ja perjantain aikana vajaa sata henkilöä tartuntaketjun piiristä, Pietikäinen sanoo. Hänen mukaansa tartuntaketjuun ei liity sairaalahoitoa vaativia tautitapauksia.

Tartuntaketju on levinnyt perhepiirissä ja oppilaitoksessa

Tartunnat ovat Pietikäisen mukaan levinneet muun muassa perhepiirissä. Samaan ketjuun kuuluvia tartuntoja tuli ilmi tämän viikon tiistaina aikuiskoulutus Taitajassa.

Taitajan rehtori ja toimitusjohtaja Leena Kaivola kertoo, että oppilaitoksen tiloissa ei ole tiettävästi levinnyt uusia tartuntoja tiistaina ilmoitetun kolmen tapauksen jälkeen.

– Siirrymme silti varotoimenpiteenä kahdeksi viikoksi hybridimalliin, jossa välttämätön lähiopetus hoidetaan pienryhmissä, jotka eivät kohtaa toisiaan. Ruokalan olemme rauhoittaneet jo aiemmin, hän sanoi sunnuntaina.

Kaivola kertoi aiemmin viikolla tiedotteessa, että Taitajassa koronavirukselle altistuneet henkilöt on kartoitettu ja siirretty etäopetukseen.

Ylilääkäri ei määrittele Kymenlaaksoa vielä kiihtymisvaiheeseen

Varmistettujen tartuntojen yhteismäärä on Kouvolassa nyt 82. THL ilmoitti sunnuntaina myös viidestä uudesta tartunnasta Kotkassa. Koko Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän Kymsoten alueella koronatartuntoja on nyt 158.

Koronaepidemia jaettaan kolmeen vaiheeseen: perustasoon, kiihtymisvaiheeseen ja leviämisvaiheeseen. Raja-arvoina ovat muun muassa tartuntamäärät, tiedossa olevien tartuntaketjujen määrä sekä positiivisten näytteiden osuus kaikista testeistä.

Tartuntamäärien perusteella Kymenlaakso olisi nyt kiihtymis- tai jopa leviämisvaiheessa. Kiihtymisvaiheen kriteerinä on 10–25 tartuntaa 100 000 asukasta kohti viimeisten 14 vuorokauden aikana. Leviämisvaiheen raja on 18–50 tartuntaa.

Kymenlaaksossa tämä ilmaantuvuusluku, eli tartunnat 100 000 asukasta kohti, on nyt 34,2. Se on Suomen sairaanhoitopiireistä neljänneksi suurin Vaasan, pääkaupunkiseudun HUSin ja Keski-Suomen jälkeen.

Pietikäinen sanoo, että Kymsotessa keskustellaan ensi viikolla siitä, määritelläänkö Kymenlaakso vielä perustason vai kiihtymisvaiheen epidemia-alueeksi.

– Kiihtymisvaiheessa alueella on tautia laajalti joka puolella, eli periaatteessa kellä tahansa kymenlaaksolaisella olisi suuri riski sairastua. Nyt ei vielä ihan siltä vaikuta, kun tapaukset keskittyvät tiettyihin ihmisryhmiin.

Koko Suomessa raportoitiin sunnuntaina 196 uutta koronavirustartuntaa, THL kertoo. Yhteensä tartuntoja on Suomessa todettu 14 848.

Muokattu 25.10. kello 17.03. Otsikkoa ja alaotsikkoa muokattu.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset