14 vuoden odotus päättyy — Ensimmäiset Puuvenemessujen kaunottaret saapuvat Kotkaan maanantaina

Nelipäiväinen tapahtuma avautuu yleisölle ensi keskiviikkona.

Puuvenemessujen yksi erikoisimmista vieraista on 90-vuotias Sikari-nimellä tunnettu pikavene. Kuvassa vene vauhdissa kotikaupungissaan, Turun Aurajoessa.
Puuvenemessujen yksi erikoisimmista vieraista on 90-vuotias Sikari-nimellä tunnettu pikavene. Kuvassa vene vauhdissa kotikaupungissaan, Turun Aurajoessa.

Totta kai hyödymme myös siitä, että Meripäivät ovat naapurissa. — Kari Makkonen

Kotkassa järjestetään Puuvenemessut 14 vuoden tauon jälkeen. Tapahtumaa on ilmeisesti kaivattu, sillä messuille tulossa noin 150 venettä eri puolelta Suomea. Järjestäjien tavoite oli sata venettä.

— Pitkään kotkalaisilta kysyttiin, että aiommeko vielä järjestää Puuvenemessut. Nyt kun on Kotkan kaupungin juhlavuosi, niin siitä saimme sopivan ”aasinsillan” tapahtuman järjestämiseen, Puuvenemessujen toinen tuottaja Kari Makkonen taustoitti infotilaisuudessa keskiviikkona.

Makkosen mukaan joitakin peruuntumisia on tullut, mutta vastaavasti poisjääneiden tilalle on saatu toisia veneitä.

Puuvenemessujen uiva näyttely sijoittuu Puuvenekeskuksen ja vanhan matkustajasataman (nykyinen Kotka Yacht Store) edustalla oleviin ja sinne tuotaviin lisälaitureihin Kantasatamassa.

Kuivalla maalla Puuvenekeskuksesta ja sen ympäristöstä löytyy näytteilleasettajien telttoja, esittelypisteitä ja ravintola. Yleisö pääsee seuraamaan esimerkiksi veneenveistäjä Marko Nikulan osaamista. Nikula veistää messuilla päivittäin perinteistä savolaismallista nuottavenettä.

Näillä näkymin ensimmäiset messuveneet saapuvat Kotkaan ensi maanantaina. Suurin osa vieraista tulee tiistain aikana. Messuveneistä vanhimmat ovat peräisin 1900-luvun alkupuolelta, nuorimmat yksilöt on veistetty tänä vuonna. Puuvenemessut avautuvat keskiviikkona 24. heinäkuuta.

Kävijätavoite 10 000

Liput tapahtumaan maksavat aikuisilta 10 euroa, jolla saa neljän päivän rannekkeen. Kaikkea ei siis välttämättä tarvitse kokea yhdessä päivässä, vaan samalla rannekkeella alueelle pääsee myöhemminkin. Alle 15-vuotiaat lapset pääsevät tapahtumaan huoltajan seurassa ilmaiseksi. Makkonen pitää hinnoittelua siinä määrin kohtuullisena, että järjestäjiltä tuskin tullaan kinuamaan ilmaislippuja.

— Olemme sisäisesti asettaneet kävijätavoitteeksi 10 000. Olemme tyytyväisiä, jos siihen pääsemme. Totta kai hyödymme myös siitä, että Meripäivät ovat naapurissa.

Puuvenemessuille kannattaa saapua julkisella liikenteellä, sillä Puuvenekeskuksen edustan pysäköintipaikat on varattu messujen näytteilleasettajille. Lähimmät bussipysäkit ovat Kotkantiellä rautatieaseman edustalla. Junalla liikkuville rautatieasemalta tai Kotkan sataman seisakkeelta on varsin lyhyt kävelymatka messualueelle. Messualueen edustalla Tornatorintiellä toimii tapahtuman ajan väliaikainen taksiasema.

Kotkassa on järjestetty Puuvenemessut edellisen kerran vuosina 1992, 1995, 1997, 2002 ja 2005.

Lähes kaikki ilmoittautuneet veneet ja niiden kuvat löytyvät täältä

Puuvenemessut 2019

Keskiviikko 24.7. klo 10–20

Torstai 25.7. klo 10–22 (Meripäivien avajaisilta)

Perjantai 26.7. klo 10–20

Lauantai 27.7. klo 10–20

Liput: aikuiset 8 euroa ennakkoon, 10 euroa portila (4 päivän ranneke). Alle 15-vuotiaat ilmaiseksi huoltajan seurassa.

Ennakkomyynti: Kotkan asiakaspalvelupiste Ruori (Kirkkokatu 6), Merikeskus Vellamon asiakaspalvelupiste (Tornatorintie 99) ja verkkokaupasta www.kotkanpursiseura.fi/tuote/puuvenemessut

Lippujen ennakkomyynti päättyy perjantaina 19.7.

Tapahtuman aikana lippuja myydään molemmilla messuporteilla.