Kotkalainen kuvakirja kannustaa lapsia lukemaan

Sari Tauru

Anne Randénin ja Marita Hauhian lastenkuvakirjasarja on saanut jatkoa. Emman ja Eetun koirapulma vie lukijan talvisiin maisemiin.

Sisarukset Emma ja Eetu jatkavat seikkailujaan kirjailija Marita Hauhian ja kuvataiteilija Anne Randénin uudessa lastenkuvakirjassa Emman ja Eetun koirapulma. Kotkalaisten tekijöiden toinen yhteinen teos on edeltäjänsä tavoin helppolukuinen selkokirja.

Vuosi sitten julkaistussa Emman ja Eetun yllätyslöydössä lapset pelastivat uimarannalta siipensä satuttaneen lokin. Tällä kertaa he ovat karkuteille lähteneen Pulmu-koiran kintereillä.

Talvinen tarina pohjautuu Hauhian lapsuusmuistoihin. Pulmu-koiran kuvallisena mallina puolestaan toimi Randénin jackrussellinterrieri Motto.

— Kertomus sijoittuu suomalaisten lasten arkeen, suomalaiseen elämään ja kulttuuriin, Hauhia sanoo.

Hauhia kertoo, että Avain-kustantamon julkaisemien teosten lähtökohtana on ollut selkokielisten kirjojen tarve. Eläkkeelle jääneenä luokanopettajana hän on huolissaan lasten kieli- ja lukutaidosta.

— Selkokirja voi olla yksi keino saada nykylapset lukuharrastuksen pariin. Sarjan ensimmäinen osa sai hyvää palautetta niin sitä rahoittaneelta Selkokeskukselta kuin kouluiltakin.

Hauhian mielestä kaikilla lapsilla tulisi olla tasavertainen mahdollisuus lukukokemuksiin. Selkeäsanainen kuvakirja sopii myös maahanmuuttajille, jotka vasta opettelevat uuden kotimaansa kieltä ja kulttuuria.

Hauhia sanoo, että Emman ja Eetun koirapulma on kuin mikä tahansa lastenkuvakirja. Selkokieli tekee lukemisen sujuvaksi ja helpoksi, mutta ei vähennä tarinan arvoa.

— Kun kuvailevia sanoja ei ole, lapsen mielikuvitukselle jää entistä enemmän tilaa.

Tekijöiden mukaan sama pätee myös kuvitukseen. Tarinaa ryhdittävät kuvat ovat selkeitä ja helposti hahmotettavia.

— Ne antavat katselukokemuksia, mutta myös taidekasvatusta.

Vuodenaikoja seuraavasta kirjasarjasta on tarkoitus tulla neliosainen. Seuraava osa sijoittuu syksyiseen metsään. Jos teokselle myönnetään selkokirjatukea, se ilmestyy kesällä 2018.

Outi Palmu

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.