Katariinan Meripuiston ideakilpailu on ratkennut — Voittajaehdotusta ei kuitenkaan välttämättä toteuteta

Hannu Meriläisen suunnittelema ”Aquila” voitti Katariinan Meripuiston ideakilpailun.
Hannu Meriläisen suunnittelema ”Aquila” voitti Katariinan Meripuiston ideakilpailun.

Hannu Meriläisen suunnittelema ”Aquila” on voittanut ideakilpailun Katariinan Meripuiston kehittämiseksi. Kotkan kaupunkisuunnittelun järjestämään kilpailuun tuli kolme ehdotusta.

Ideakilpailu pidettiin 19.7.—28.9. Sen tarkoituksena oli löytää uusia palveluita Meripuiston käyttäjille.

Palkintolautakuntaan kuulunut asemakaava-arkkitehti Marja Kukkonen kertoo, että voittajaehdotus ”Aquila” nousi ykköseksi paikkaan sopivan arkkitehtuurinsa vuoksi.

— Kahvilarakennus oli sijoitettu maisemallisesti hyvälle paikalle. Ehdotuksessa oli myös otettu huomioon puiston kulttuuriympäristö, Kukkonen perustelee.

Palkintolautakunta kiitteli suunnitelmaa myös siitä, että se palvelisi nimenomaan puiston asiakkaita.

Neuvottelut käyntiin toiseksi tulleen kanssa

Palkintona ideakilpailun voittajalle on vuokrasopimus alueesta kilpailuehdotuksen toteuttamiseksi. Hannu Meriläinen ei ole kuitenkaan itse valmis toteuttamaan hanketta.

— Hän antanut suunnitelmansa käytettäväksi, jos joku haluaa sen toteuttaa.

Nyt kaupunki käynnistääkin neuvottelut kilpailussa toiseksi sijoittuneen ehdotuksen laatijoiden Niina Utterin ja Niko Löyttysen kanssa. Kukkosen mukaan neuvotteluissa kartoitetaan, millainen liiketoiminta olisi heille mahdollista.

— Neuvotteluissa käydään läpi, olisiko esimerkiksi heillä mahdollisuus toteuttaa voittajaehdotus vai kehitetäänkö heidän omaa ehdotustaan.

Kukkonen kertoo, että Utterin ja Löyttysen idea pitää sisällään laajemman konseptin saunapalveluineen. Suunnitelma vaatisi vaatisi kaupungilta mittavia investointeja, kuten jätevesiviemäristön rakentamista.

Palkintoraati kiitteli kahvilarakennuksen suunniteltua sijoituspaikkaa.

Projekti voisi käynnistyä jo keväällä

Rakentaminen voitaisiin Kukkosen mukaan mahdollisesti aloittaa jo ensi keväänä, jolloin Katariinan Meripuiston asemakaavamuutos valmistuu.

Kolmanneksi ideakilpailussa tuli Ari Seppälän ehdotus.

Palkintolautakuntaan kuuluivat kaupunkisuunnittelujohtaja Markku Hannonen, kaavoitusarkkitehti Patricia Broas, asemakaava-arkkitehti Marja Kukkonen, kaupunginpuutarhuri, puutarhaneuvos Heikki Laaksonen ja rakennustutkija Kirsi Toivonen asiantuntijajäsenenä.