Virkahuumekoirat kisaavat Kotkassa — Kilpailussa helppo kätkö voi olla vaikea ja vaikea kätkö helppo

Raimo Eerola

Ylikersantti Jarno Haaparanta ja belgianpaimenkoira Pantteri etsivät ajoneuvoista huumeita. Kilpailun tuomarit tarkkailevat suoritusta.

Kotkassa kilpaillaan tällä viikolla virkahuumekoirien SM-kisoissa. Poliisi, Puolustusvoimat, Tulli, Rajavartiolaitos ja Rikosseuraamuslaitos lähettivät parhaat koirakkonsa mittelemään tottelevaisuudessa sekä erilaisissa etsinnöissä.

Vellamon katoksessa suoritettu ajoneuvoetsintä osoittautui haastavaksi tehtäväksi. Autoihin oli piilotettu 3—6 kätköä. Etsintäaikaa kolmen auton tutkimiseen oli niukat 15 minuuttia.

Ylikersantti Jarno Haaparanta ja belgianpaimenkoira Pantteri etsivät autoja intensiivisesti, mutta vain yksi kätkö löytyi. Haaparanta ei silti vaikuttanut kovin pettyneeltä.

— Ihan ok fiilis tässä vaiheessa. Tämä on hyvää harjoitusta, mies totesi tehtävän jälkeen.

Nelivuotias Pantteri on niin sanottu kombikoira, eli sitä voidaan käyttää avuksi esimerkiksi ihmisten tai huumeiden etsimisessä tai suojelutehtävissä.

— Koiran kanssa työskentely antaa omaan työhön hirveästi mielekkyyttä, Haaparanta kertoo.

Kilpailutuomari Klaus Renfors katsoo, että yhteistyö on se, jolla kilpailun voitto irtoaa. Kokemus näkyy koiran ja ohjaajan yhteistyössä, sillä koirat ovat tarkkoja huomaamaan ohjaajan jännityksen.

Kätköjen tekeminen ja löytäminenkään ei ole yksiselitteistä.

— Joskus kun olettaa tekevänsä helppoa kätköä, se saattaakin osoittautua vaikeaksi ja vaikea kätkö voi olla helppo. Ihminen ei voi tarkasti tietää, mistä haju tulee läpi. Täällä ulkona meri on lähellä ja tuulen virtaukset voivat vaikuttaa tulokseen, Renfors kertoo.

Kilpailujen viimeinen päivä on perjantaina.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.