Kuokka maahan vuoden päästä Kantasatamassa: Kotkan tapahtumakeskus ja Xamkin kampus etenevät aikataulussa

Kantasataman kehittämistä esittelevät nettisivut avautuvat ensi vuoden alussa.

Havainnekuva Xamkin kampuksesta.
Havainnekuva Xamkin kampuksesta.

Rakentaminen alkaa Kantasatamassa vuoden 2020 lopussa tai vuoden 2021 alussa. Näin uskovat Kantasataman ohjausryhmän puheenjohtaja Jari Elomaa ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Xamkin hallituksen puheenjohtaja Jyrki Koivikko. Kantasatamaan ovat nousemassa Xamkin kampus, Cursorin yrityskeskus, Kotkan tapahtumakeskus ja hotelli.

Ohjausryhmä piti tämän vuoden viimeisen kokouksen keskiviikkona. Ohjausryhmän tehtävänä on valmistella Kantasatamaan suunniteltua. Mitään jättiyllätyksiä kokous ei tarjonnut, eikä sellaisia taidettu odottaa. Elomaan ja Koivikon mukaan Kantasataman kehittäminen etenee aikataulussa. Molemmat vakuuttivat myös yhteistä tahtotilaa.

— Isoin synergiaetu on siinä, että keskeiset toimijat ovat samassa korttelissa, Koivikko totesi.

Synergiaetu syntyy yhteisistä tiloista (aulatila, liikuntasali ja ravintola), jotka ovat eri toimijoiden käytettävissä. Kantasataman kehittäminen nähdään lisäksi merkittävänä vetovoimatekijänä Kotkalle.

Tavoitteena on, että tapahtumakeskus valmistuu 2022 ja Xamkin kampus 2023. Yrityskeskus sijoittuu tapahtumakeskuksen tiloihin. Hotellin rakentaminen on irrotettu kokonaisuudesta erilliseksi hankkeeksi.

Isoin synergiaetu on siinä, että keskeiset toimijat ovat samassa korttelissa. — Jyrki Koivikko

Xamk aikoo hyödyntää maalämpöä

Havainnekuva Xamkin kampuksesta.
Havainnekuva Xamkin kampuksesta.

Tällä hetkellä käynnissä on kampuksen ja tapahtumakeskuksen arkkitehtisuunnittelu. Xamkin kampuksessa ensisijainen energialinjaus tulee olemaan maalämpö, jota tuetaan muilla energian muodoilla.

Urakkakilpailutukseen päästään ensi vuoden puolella. Jos kaikki sujuu hyvin, ”kuokka iskeytyy maahan” noin vuoden päästä tästä hetkestä. Ainakin Koivikon toiveissa aloittaminen tapahtuu mieluummin vuoden 2020 puolella.

Xamkin on tarkoitus aloittaa toiminta uusissa tiloissa syksyllä 2023. Rakentamisen mahdollinen viivästyminen tarkoittaa myös ammattikorkeakoulun muuton viivästymistä vuodella.

Kantasataman verkkosivut ja sosiaalisen median kanavat avautuvat ensi vuoden alussa. Infokanavan tarkoituksena on kertoa kootusti Kantasataman toimijoista. Toisin sanoen tavallinen kotkalainen voi saada aluetta koskevia tietoja yhdestä paikasta.

Tapahtumakeskuksen kustannusarvio on noin 24 miljoonaa euroa ja Xamkin kampuksen noin 40 miljoonaa euroa.