Valtiovarainministeri Matti Vanhanen: Koronatestaamiseen varattu rahaa 1,4 miljardia euroa ensi vuonna – Lämmityspolttoaineiden verotusta nostetaan 100 miljoonalla eurolla

Hallitus aikoo kertoa budjettineuvottelujen tuloksista iltapäivällä.

JOHANNA ERJONSALO

Matti Vanhasen mukaan pelkästään koronavirustestaamiseen on budjetissa varattu 1,4 miljardia euroa ensi vuonna ja luku on laskettu 30 000 päivittäisen testauksen mukaan.
Matti Vanhasen mukaan pelkästään koronavirustestaamiseen on budjetissa varattu 1,4 miljardia euroa ensi vuonna ja luku on laskettu 30 000 päivittäisen testauksen mukaan.

Koronaviruspandemian hoito ei ole rahasta kiinni, vakuutti valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) saapuessaan budjettiriiheen aamulla.

Vanhasen mukaan pelkästään koronavirustestaamiseen on budjetissa varattu 1,4 miljardia euroa ensi vuonna ja luku on laskettu 30 000 päivittäisen testauksen mukaan. Vanhanen tosin lisäsi toivovansa, että koko summaa ei tarvitsisi käyttää. Luku sisältää matkailun edistämisen vuoksi tehtävät koronavirustestit.

Neuvottelut jatkuvat tänään

Budjettineuvottelut jatkuvat tänään koko hallituksen voimin. Vanhasen mukaan tänään aloitetaan pääluokkakohtainen käsittely, jossa käydään kaikki tulot ja menot läpi koko hallituksen kanssa.

Vanhanen kertoo, että neuvoteltavaa on ollut paljon, kun tavanomaisten tulojen ja menojen lisäksi on neuvoteltu muun muassa työllisyyspäätöksistä ja kestävyystiekartasta.

– Tässä rakennetaan tietä, jolla Suomi selviää tämän kriisin yli.

Vanhanen kertoi jo eilen, että valtion ensi vuoden budjetti tulee olemaan noin 10,7 miljardia alijäämäinen. Nyt aamulla hän lisäsi, että velanoton loppuminen vuoteen 2030 mennessä on edelleen tavoitteena.

– Siltä pohjalta on kestävyystiekarttaa rakennettu, Vanhanen sanoi.

Kunnille tietoa talouden hoitamisesta

Valtion omaisuuden myynnissä noudatetaan Vanhasen mukaan hallitusohjelmaa. Neuvottelujen päätteeksi on muun muassa kunnille ja sairaanhoitopiireille luvassa tietoa siitä, miten niiden taloutta hoidetaan.

Budjettineuvotteluissa on käsitelty myös muun muassa energiaverotukseen liittyviä kysymyksiä. Jo hallitusohjelmassa sovittiin, että lämmityspolttoaineiden verotusta nostetaan 100 miljoonalla eurolla. Etenkin turpeen verotuksen odotetaan kiristyvän, mutta Vanhanen painotti, että päätös koskee kaikkia lämmityspolttoaineita.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) arvioi Säätytalolle saapuessaan, että neuvottelut saataneen loppuun puoleen päivään mennessä. Tuloksista on määrä kertoa iltapäivällä.