Pyhtää valmistelee veroprosentin nostoa — Kunta haluaa paikata vuosina 2018 ja 2019 kertyneitä alijäämiä

Kiinteistöveroprosentit säilyvät kunnanhallituksen esityksessä entisellä tasolla.

Raimo Eerola

Pyhtää valmistelee veroprosentin nostoa — Kunta haluaa paikata vuosina 2018 ja 2019 kertyneitä alijäämiä

Pyhtään kunta pohtii veroprosenttinsa nostoa. Pyhtään kunnanhallitus päätti maanantaina esittää kunnanvaltuustolle, että vuoden 2020 tuloveroprosentti on 21 %. Kuluvana vuonna Pyhtään veroprosentti on 20,25 %.

Päätös syntyi äänestyksen jälkeen äänin 5–4. Vähemmistöön jääneet kokoomuksen, RKP:n ja perussuomalaisten edustajat kannattivat pienempää veronkorotusta.

Kunta pyrkii tällä korotuksella paikkaamaan vuosina 2018 ja 2019 kertyneitä alijäämäisiä tuloksia, jotka on pienentäneet taseeseen kertynyttä ylijäämää. Kaikkiaan miinuskertymää on vuositasolla ollut noin miljoona euroa. Laskelma kertoo, että veroprosentin korotuksen jälkeen 2020 talousarvio muodostuisi 418 000 euroa ylijäämäiseksi.

Lisäksi kunta toteaa, että verotulojen ennustettavuus on viime vuosina ollut epävarmaa ja varautuminen on siksi paikallaan.

Kiinteistöveroprosentit säilyvät kunnanhallituksen esityksessä entisellä tasolla. Yleinen kiinteistöveroprosentti on 1,30, vakituisten asuntojen kiinteistöveroprosentti 0,62, muiden asuinrakennusten kiinteistöveroprosentti 1,55, voimalaitosten kiinteistöveroprosentti 3,10, pienvoimalaitosten yleinen kiinteistöveroprosentti 1,30. Jos rakennus on yleishyödyllisten yhteisöjen omistuksessa, siitä ei makseta kiinteistöveroa.

Pyhtään kunnanvaltuusto käsittelee esitystä 18. marraskuuta.