Metsäkylän koulun oppilaiden vanhemmat haluavat lapsilleen turvallisen koulumatkan ja näyttöä koulun mahdollisesta lopettamisesta kertyvistä säästöistä

Vanhempia huolestuttavat myös koulukyytien vuoksi lähes kahdella tunnilla venyvät koulupäivät. Haminan kaupunki päättää Metsäkylän koulun ja Kannusjärven koulun kohtaloista toukokuun lopulla.

Kimmo Seppälä

Haminan kaupungin muutosjohtaja Liisa Koski-Lukkari vetosi myös väestönkehitykseen, jonka perusteella kaikkiin kouluihin ei tulevaisuudessa riittäisi oppilaita.

Kourallinen oppilaiden vanhempia kokoontui keskiviikkoiltana Metsäkylän koulun saliin kuulemaan, mitä kerrottavaa kaupungin edustajilla oli koulun kohtalosta.

— Haminan kaupunginvaltuusto on supistamassa palveluverkkoaan. Tulimme tänne, jotta vanhemmat voisivat kommentoida koulun tilannetta ja kysellä asioista. Toivomme saavamme heiltä apua käytännön järjestelyissä, totesi Haminan kaupungin muutosjohtaja Liisa Koski-Lukkari.

Onko koulumatka turvallinen?

Metsäkylän koulun lopettaminen on vahvasti kytköksissä Husulaan rakennettavan moduulikoulun kanssa. Metsäkylän ja Kannusjärven koulujen oppilaita ollaan ehkä siirtämässä uuden moduulikoulun oppilaiksi lukuvuoden 2020-2021 alussa.

Haminan kaupungin toinen muutosjohtaja Simo Kaksonen esittelikin tilaisuudessa kaupungin asiantuntijoiden kanssa laaditun mallin koulukuljetuksista Metsäkylästä Husulaan ja takaisin.

Vanhemmat kiinnittivät huomiota bussivuorojen aikatauluihin ja reitin turvallisuuteen.

— Miten näistä asioista keskustellaan? Kuka sanoo, mikä on lapselle turvallinen paikka tulla bussin kyytiin ja lähteä siitä pois? Se asia pitäisi katsoa kokeneen kuljettajan kanssa, huolehti Taija Niemi, jonka lapset ovat Metsäkylän koulussa ensimmäisellä ja neljännellä luokalla.

Jotkut vanhemmista totesivat koulubussin aikataulut liian tiukoiksi, jotkut huolehtivat koulupäivien venymisestä bussikuljetusten takia.

— Paraskin vaihtoehto näyttää kehnolta. Koulupäivät venyvät yhteensä lähes kahdella tunnilla, kun ajattelee sitäkin, että lapsen pitää kävellä pysäkille ja pysäkiltä kotiin, totesi Tuukka Sandström.

Kimmo Seppälä

Tuukka Sandström on huolissaan koulukuljetusten vuoksi venyvistä koulupäivistä.

Tuleeko koulun lopettaminen halvemmaksi?

Sandström olisi halunnut tietää myös sen, millaisia ovat taloudelliset perusteet Metsäkylän koulun lopettamiselle. Hän kun ei ollut nähnyt mitään konkreettisia lukuja.

— Onko koulun lopettaminen, sen purkaminen ja koulukuljetusten järjestäminen edullisempaa kuin koulun toiminnan jatkaminen. Koulun lopettamisen perusteena eivät voi olla säästöt, jos se tulee kalliimmaksi kuin säilyttäminen. Haluan nähdä konkreettiset vertailuluvut, ennen kuin olen valmis uskomaan, totesi mies.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Titta Erkkilällä ei ollut tilaisuudessa antaa tarkkoja lukuja, mutta hän vakuutti Sandströmille, että kaksiopettajaisen koulun pitäminen ei olisi kannattavaa taloudellisesti eikä pedagogisessakaan mielessä.

Koski-Lukkari vetosi tilanteessa myös väestönkehitykseen, jonka perusteella kaikkiin kouluihin ei tulevaisuudessa riittäisi oppilaita.

— Ei varmaan absoluuttisissa oppilasmäärissä mitattuna, mutta sitä voitaisiin miettiä, minkälaisia kouluja me tulevaisuudessa haluamme, kuinka paljon niissä on oppilaita, totesi Sandström.

Kimmo Seppälä

Muutosjohtaja Simo Kaksonen esitteli Metsäkylän koulun oppilaiden vanhemmille koulukuljetusten aikatauluja.

Päätös koulun tulevaisuudesta toukokuussa

Erkkilä kertoi, että kuulemistilaisuuksissa kerätään samalla tietoa ja käytännön kokemuksia kaupunginvaltuustolle, joka 28. toukokuuta pidettävässä kokouksessa päättä mikä on Metsäkylän koulun kohtalo.

— Jo aikaisemmin valtuusto päätti, että valmisteluihin ryhdytään aina, kun koulun oppilasmäärä jää alle 30:een. Ja ilmeisesti Metsäkylän kouluun on ensi lukuvuodeksi ilmoittautunut 25 oppilasta.

Metsäkylän koulun johtaja Juha Toivanen tuntui jo alistuneen kohtaloonsa.

— Muut päättävät näistä asioista ja ne menevät niin kuin menevät. Olen työskennellyt tätä ennen kolmessa koulussa ja ne kaikki on lakkautettu, hymähti mies.