Seurakuntatalolle löytyi ostaja – Kulmakiven seurakuntatalo ja samalla tontilla sijaitseva puutalo siirtyvät narkomaanien auttamista harjoittavalle yhdistykselle

Haminan seurakunta teki Elävä Toivo -yhdistyksen kanssa esisopimuksen, jossa kauppahinnaksi sovittiin 50 000 euroa.

Antti-Jussi Larvio

Kauppaan kuuluu Kulmakiven seurakuntatalon lisäksi etualalla oleva puinen entinen asuinrakennus, joka on hyväkuntoinen.
Kauppaan kuuluu Kulmakiven seurakuntatalon lisäksi etualalla oleva puinen entinen asuinrakennus, joka on hyväkuntoinen.

Kimmo Seppälä

Kulmakiven seurakuntatalo vaihtaa omistajaa 50 000 eurolla. Rakennuksessa on paha sisäilmaongelma.
Kulmakiven seurakuntatalo vaihtaa omistajaa 50 000 eurolla. Rakennuksessa on paha sisäilmaongelma.

Haminan seurakunta myy Haminan keskustassa Mannerheimintien ja Rautatienkadun risteyksessä samalla tontilla sijaitsevat Kulmikiven seurakuntatalon ja Skippari- nimisen puutalon Elävä Toivo ry:lle 50 000 eurolla. Seurakunnan kirkkoneuvosto päätti myynnistä tiistaina ja sopi samalla esisopimuksen kaupasta yhdistyksen kanssa. Esisopimus on tarpeen, jotta yhdistys pääsee aloittamaan kiinteistöjen remontoinnin ennen kuin kirkkohallitus on vahvistanut kaupan.

Myynnin palauttamista uudelleen valmisteltavaksi ehdotti neuvostossa Jaana Suikkanen (kok.). Hän kaipasi vielä lisäselvityksiä muun muassa siitä vuokraako Haminan seurakunta myytäviä tiloja tulevaisuudessa omaan käyttöönsä ja jos vuokraa, mikä on vuokrataso. Suikkasen palautusesitystä ei kannatettu ja hän jätti päätökseen eriävän mielipiteen.

Isot korjauskustannukset

Kulmakiven seurakuntatalo koostuu kahdesta toisiinsa yhdistetystä rakennuksesta eli vuonna 1936 rakennetusta entisestä pappilasta ja vuonna 1959 rakennetusta varsinaisesta seurakuntatalosta. Samalla tontilla sijaitseva Skippari on valmistunut vuonna 1926 asuintaloksi.

Seurakunta päätyi rakennusten ja tontin myyntiin, sillä Kulmakivi kärsii pahasta sisäilmaongelmasta. Sen korjaamisen on arvioitu maksavan 1,8 miljoonaa euroa, joka on seurakunnalle talousjohtaja Tarja Partasen mukaan liian suuri summa. Skipparissa ei hänen mukaansa sisäilmaongelmia ole havaittu. Skipparissa ei hänen mukaansa sisäilmaongelmia ole havaittu.

Kiinteistövälittäjä on arvioinut kokonaisuuden arvoksi 70 000 euroa, jossa on liikkumavaraa 10 prosenttia suuntaansa.

Aluksi Elävä Toivo ry:n tarjous oli 20 000 euroa, mutta neuvotteluissa päädyttiin nyt hyväksyttyyn 50 000 euron kauppahintaan.

Apua entisille narkomaaneille

Yhdistys on Partasen mukaan kertonut aloittavansa rakennuksissa muun muassa narkomaanien auttamistoiminnan. Tarkoitus on tarjota vuoden kuntoutusohjelman läpikäynneille henkilöille asuntoja Kulmakivessä ja Skipparissa. Samalla yhdistys järjestää kyseisille henkilöille mahdollisuuden tehdä palkkatyötä, joka on remontointia ja osallistumista yhdistyksen toimintaan.

Tiloista osaa vuokrattaisiin edelleen yhdistyksille ja yksityisille. Myös rakennusten yhteiskäytöstä Haminan seurakunnan kanssa on neuvoteltu.

Yhdistys ja seurakunta

Nettisivuillaan Elävä Toivo kertoo olevansa vuonna 2014 perustettu seurakunta, joka on nimetty aikaisemmin perustetun samannimisen yhdistyksen mukaan. Elävä Toivo toimii Haminan lisäksi Lappeenrannassa ja Parikkalassa. Keskeinen osa sen toimintaa on entisten narkomaanien auttaminen.