Mielenterveys- ja päihdeongelmaisten omaisille ja läheisille viritellään toimintaa

Kimmo Seppälä

Mielenterveysongelmat heijastuvat myös sairastuneen läheisiin ja omaisiin.

Psyykkinen sairastuminen on paitsi yksilön, myös hänen omaistensa ja läheistensä kriisi. Kakspyn projektijohtajan Minna Kurttilan mukaan omaiset voivat kokea häpeää, syyllisyyttä, ahdistusta ja vihaa. Mitä syvempi ongelma, sitä suurempi riski myös läheisellä on uupua ja masentua.

— Mielenterveys- ja päihdeongelmaisten läheisten huomioiminen on yhä tärkeämpää myös siksi, että on siirrytty laitospalveluista avo- ja peruspalveluihin.

Kotkassa ja Haminassa ei juuri nyt ole mielenterveys- ja päihdepotilaiden omaisjärjestöä, mutta sen toiminta yritetään käynnistää uudestaan.

— Haluamme juurruttaa omaistyön virallisen palvelujärjestelmän rinnalle. Omaisten ohella myös muut läheiset ja ystävät voivat lähteä toimintaan mukaan, sanoo Kurttila.

Riina Lehtoranta

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.