Vain puolet rajanylittäjistä on suostunut koronatesteihin Vaalimaalla – Testeissä on löydetty 13 koronatartuntaa

Kymsoten turvallisuus- ja riskienhallintapäällikkö Jarno Rämän mukaan yksi syy testistä kieltäytymiseen on pelko ansiotulojen menettämisestä. Koronatartunnoista neljä on todettu henkilöllä, joka on kotoisin Kymenlaaksosta.

Kimmo Seppälä

Tiistain ja sunnuntain välisenä aikana terveysneuvonnassa kävi  Vaalimaalla 402 rajanylittäjää. Heistä 200 kävi koronatestissä. Arkistokuva.
Tiistain ja sunnuntain välisenä aikana terveysneuvonnassa kävi Vaalimaalla 402 rajanylittäjää. Heistä 200 kävi koronatestissä. Arkistokuva.

Koronatestaukset käynnistyivät Vaalimaalla viime viikon tiistaina.

– Terveysneuvonta ja testauspiste ovat olleet auki joka päivä kello 10–19. Nykyisillä toiminta-ajoilla pystyimme viime viikolla testaamaan 55 prosenttia kaikista henkilöliikenteen kulkijoista, kertoo Kymsoten turvallisuus- ja riskienhallintapäällikkö Jarno Rämä.

Vaalimaan raja-aseman koronavirustestit on suunnattu henkilöliikenteen rajanylittäjille. Paikalla on Kymsoten terveysneuvojia ja kaikilla ylittäjillä on mahdollisuus maksuttomaan koronavirustestiin.

Rajaliikenteessä vilkkain päivä on sunnuntai.

– Aukioloaikana henkilöliikenteen rajanylittäjiä on ollut noin 45-70 henkilöä päivässä, sunnuntaina 105.

Puolet kieltäytyi testistä

Tiistain ja sunnuntain välisenä aikana terveysneuvonnassa kävi 402 rajanylittäjää. Heistä 200 kävi koronatestissä.

– Testit ovat vapaaehtoisia ja niissä käyneiden henkilöiden määrä on ennakko-odotustemme mukainen. Testistä kieltäytyneiden määrä on kyllä huolestuttavan suuri. Nykyinen lainsäädäntö ei mahdollista testien tekemistä pakollisiksi, toteaa Rämä.

Kieltäytyneistä noin 20 prosentilla on perusteena tuore negatiivinen testitulos.

– Joidenkin tiedän sanoneen, että mahdollinen positiivinen tulos olisi pois heidän elinkeinostaan. Palkan tuleminen loppuisi, jos he saisivat positiivisen tuloksen koronatestissä.

Rajanylittäjät ovat tällä hetkellä kaksoiskansalaisia ja henkilöitä, joilla on oleskelulupa Suomeen.

13 positiivista testitulosta

Käytännössä koronavirustesteissä on Vaalimaalla yhtä nollapäivää lukuun ottamatta annettu päivittäin 1-5 positiivista koronavirusnäytettä.

Positiivisia näytteitä on annettu yhteensä 13 kappaletta eli testitulos on ollut positiivinen viidellä prosentilla testatuista. Vertailun vuoksi Kymenlaaksossa positiivisten tulosten osuus kaikista näytteistä oli viime viikolla 3,9 prosenttia.

Koronatartunnoista neljä on todettu henkilöllä, joka on kotoisin Kymenlaaksosta. Kuudella kotipaikka on muualla Etelä-Suomessa ja kolmen kohdalla kotipaikka ei ole selvillä.

– Tähänastisen rajapilotin kokemuksen perusteella testaus on osoittanut tarpeellisuutensa, mutta vapaaehtoisuuden perusteella vain osa saadaan testiin, toteaa Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

Testausta halutaan kiristää

Kun rajan ylittänyt henkilö saa positiivisen tuloksen koronatestissä, otetaan häneen yhteyttä terveysneuvontapisteellä täytetyn kaavakkeen tietojen perusteella.

– Otamme myös yhteyttä siihen kuntaan, jonka alueelle henkilö on kertonut menevänsä. Karanteenihan on omaehtoinen eikä sen noudattamista ole valvottu. Se perustuu luottamukseen.

Hallitus päätti ylimääräisessä valtioneuvoston istunnossa 22. tammikuuta sekä rajaliikenteen että testaamis- ja karanteenisuositusten kiristämisestä. Kymsotessa odotetaan vielä tarkempia ohjeita ja ohjausta toimintoja koskeviin muutoksiin. Tällä hetkellä kuitenkin jo varaudutaan siihen, että testausta jatketaan nyt käynnissä olevan pilotin jälkeen ja testausaikaa tulee mahdollisesti myös laajentaa.

– Haluamme saada kaikki maahantulijat terveysneuvonnan ja testauksen piiriin, toteaa Rämä.

Lisätty klo 14.29 tietoja positiivisen testituloksen saaneista henkilöistä ja päiväkohtaisista testausmääristä.

Uusimmat uutiset