Sarpila soittaa sinisiä säveliä Kotkassa — Kymi Sinfoniettan konsertissa kuullaan Gershwinin parhaat

Kimmo Seppälä

Laulaja Annimaria Rinne ja klarinetisti Antti Sarpila ovat Kymi Sinfoniettan solistit tällä viikolla. Taustalla näkyy vierailevaan komppiryhmään kuuluva basisti Jussi Hovilainen.
Laulaja Annimaria Rinne ja klarinetisti Antti Sarpila ovat Kymi Sinfoniettan solistit tällä viikolla. Taustalla näkyy vierailevaan komppiryhmään kuuluva basisti Jussi Hovilainen.

Antti Sarpila tekee kunniaa esikuvalleen George Gershwinille Kymi Sinfoniettan tämän viikon konsertissa. Orkesterin solistivieraaksi saapuva klarinetisti ja saksofonisti on sovittanut kokonaisen ohjelman Gershwinin jazzstandardien pohjalle.

Sinisiä säveliä à la Gershwin -konsertissa kuullaan amerikkalaissäveltäjän rakastetuimmat kappaleet, kuten Rhapsody in Blue ja Summertime.
— Gershwinillä on ollut tärkeä vaikutus jazzmusiikin kehittymiseen. Pidän häntä tuon ajan ykkösnimenä, Sarpila sanoo.

Suomen menestyneimpiin jazzmuusikkoihin lukeutuva Sarpila (s. 1964) on tunnettu siitä, että hän on imenyt vaikutteita jazzin alkuvaiheista ja yhdistellyt ne omaksi persoonalliseksi tyylisuunnakseen.

Jokainen lainaa

Sarpilan mielestä kappaleiden lainaaminen ja muokkaaminen on koko jazzmusiikin idea. Sama kaava pätee kaikkeen musiikkiin.
— Otat mestarin teoksen ja teet siihen muutoksia. Ajatus, että kukaan voisi tehdä täysin omaa juttua, on mahdoton. Siihen eivät pystyneet edes Mozart, Beethoven tai Sibelius.


Sarpila kertoo, että häntä kiinnostaa juuri Gershwininkin edustama klassinen jazz, joka sijoittuu 1920—40-luvuille.
— Vaikka nykyään korostetaan uudemman musiikin merkitystä, uskon, että juuri klassinen jazz tulee jäämään historiaan.

Klarinetti harvempien soitin

Edellisen kerran Sarpila esiintyi Kymi Sinfoniettan kanssa kahdeksan vuotta sitten. Nykyään hän keikkaileekin pääasiallisesti ulkomailla.
— Pikkupojan unelma on toteutunut.


Sarpila soittaa Petri Juutilaisen johtamassa konsertissa sekä klarinettia että sopraanosaksofonia. Hänen mukaansa nämä kaksi instrumenttia kulkevat luonnollisesti käsi kädessä. Tosin viime vuosina hän on huomannut, että klarinetin suosio on hiipunut muusikkojen keskuudessa.
— Se on sääli, sillä nyt on katomassa yksi väri paletista.


Konsertin toinen solisti on laulaja Annimaria Rinne. Lisäksi lavalle nousee vieraileva komppiryhmä, jossa soittavat basisti Jussi Hovilainen, rumpali Arttu Huopainen sekä pianisti Janne Hovi.

Kymi Sinfoniettan konsertti ke 15.11. klo 19 Kuusankoskitalossa ja to 16.11. klo 19 Kotkan konserttitalossa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.