Vladimir Putin on yksi kirjan henkilöistä, mutta muitakin riittää — Juha Metson mukaan hänen ja Pekka Hakalan kirja kertoo ennen muuta ihmisyydestä

Metson mielestä kirja on paras tapa taltioida valokuvia.

Raimo Eerola

Putinlandia on kirjoittajansa mielestä tajunnanvirtaa ja kuvaajan mielestä tarina ihmisyydestä.
Putinlandia on kirjoittajansa mielestä tajunnanvirtaa ja kuvaajan mielestä tarina ihmisyydestä.

Valokuvaaja Juha Metso näyttää malliksi yhtä kirjan kuvaa. Siinä on kolme pikkutyttöä ja mies, joka ikänsä perusteella saattaisi olla jonkun tytön isoisä. Taustalla näkyy maalaiskylää. Yhdellä tytöllä on kädessään nukke, barbi. Mies tekee eleen, joka muistuttaa kameran käyttämistä.

Se, mistä kuva kertoo, jää kuitenkin katsojan pääteltäväksi. Metson antamat tiedot tiivistyvät paikkaan ja aikaan: Ust-Unja, Komi, 1997.

Sama taustatietojen niukkuus pätee kaikkiin Putinlandian kuviin. Metso luottaa, että ne välittävät tarinaansa ilman selityksiä.

Kirjan toinen kertomusjuonne kulkee sitten toimittaja Pekka Hakalan sinne tänne polveilevassa tekstissä. Kirjoittaja itse kuvailee sen luonnetta viittaamalla keskusteluun, että kirja lähetettäisiin Tieto-Finlandia-ehdokkaaksi. Hänen mielestään se voisi kilpailla Tajunnanvirta-Finlandiasta.

Putin näkyy vaikka kuvana kuvassa

Putinlandia kertoo...

— Ennemminkin ihmisyydestä, Metso sanoo.

Se kertoo myös Venäjästä ja nimensä teokselle antaneesta Vladimir Putinista, ainakin jollain tavoin.

Joillakin sivuilla näkyy Putinin hahmo, vaikkapa kuvana kuvassa. Metso laskee kuvanneensa uransa aikana Putinia seitsemän kertaa. Tämä ei kuitenkaan ole ainakaan suoraan teoksen päähenkilö.

Hakalan tekstissä Venäjän presidentti vilahtelee tämän tästä, mutta vilahtelevat siellä monet muutkin poliitikot ja tavalliset kansanihmiset, muutamat haastatelluista pelkillä etunimillään. Putinille Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtajana työskennellyt Hakala ei ole koskaan tehnyt yhtään kysymystä. Suomi ja suomalainen media ovat Hakalan mukaan Venäjällä niin vähäpätöisiä, että se ei olisi ollut mahdollista.

Mutta Putinin valtakunnassa molemmat ovat kulkeneet ristiin rastiin sekä yhdessä että erikseen. Kirja päättyy Komin tasavaltaan, jossa Hakala ja Metso olivat yhdessä nyt kuluneena kesänä.

— Ne ihmiset, joita me olemme tavanneet, ovat Putinin kannalla. He ajattelevat, että se on hyvä mies, Metso tiivisti kokemuksensa.

Ei jaaritella että huomenna

Otavan kustantaman kirjan julkistajaisia vietettiin torstaina Helsingissä. Pienimuotoinen julkistamistilaisuus oli myös valokuvaajan kotipaikkakunnalla Kotkassa.

— Tämä on 23. valokuvakirjani, Metso laskee. — Kirja on ehkä paras tapa taltioida valokuvia tuleville sukupolville.

Metson mielestä Venäjällä ihmiset elävät tässä ja nyt.

— Siellä ei jaaritella, että tehdään huomenna. Itsellekin antaa voimaa sellainen ajattelu, että elän nyt, sillä huomista minulle ei lupaa kukaan.

Hakala komppaa. Hänenkin havaintonsa on, että sitku-mentaliteetti puuttuu.