Kymi Sinfonietta säilyy kahden kaupungin orkesterina, mutta Kotka kasvattaa omistustaan – Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviön mukaan lisärahoituksella halutaan turvata orkesterin toiminta: "Pyrkimyksemme on säilyttää korkeatasoinen orkesteri maakunnassamme"
Uuden sopimuksen myötä Kymi Sinfoniettan kokonaisrahoitus pysyy samantasoisena kuin nyt. Tulevaisuudessa Kotkassa on enemmän konsertteja kuin Kouvolassa.
Kymi Sinfonietta sai joulun alla hyviä uutisia. Tuolloin tuli tieto, että orkesterin omistajakaupungit Kotka ja Kouvola ovat valmistelemassa pitkäaikaista sopimusta, joka varmistaa toiminnan rahoituksen vuoteen 2026 saakka.
Uudessa sopimusluonnoksessa Kotka aikoo lisätä rahoitustaan ja omistustaan Kymi Sinfoniettassa, ja Kouvolan rahoitusosuus tulee puolestaan olemaan pienempi.
– Olemme iloisia, että vaikeasta taloustilanteesta huolimatta Kotkalla ja Kouvolalla on tahto säilyttää yhteinen orkesteri. Meille on tärkeää pysyä kahden kaupungin orkesterina. Yli 20-vuotisen historiansa aikana Kymi Sinfoniettalle on muodostunut molempiin kaupunkeihin vankka yleisö, Kymi Sinfoniettan toimitusjohtaja Riikka Luostarinen sanoo.
Osuuksissa palataan kymmenen vuoden takaiseen tilanteeseen
Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö kertoo, että osuuksissa palataan lähemmäs kymmenen vuoden takaista tilannetta ennen kuin Kouvola kasvatti rahoitus- ja omistusosuuttaan Kymi Sinfoniettasta vuonna 2011.
Jo viime vuonna Kotkan rahoitusosuus oli Kouvolaa suurempi. Kotkan osuus avustuksista oli 58 prosenttia ja Kouvolan 42 prosenttia.
Vuonna 2020 Kotka maksoi Kymi Sinfoniettalle 847 500 euroa avustusta ja 168 000 euroa vuokratukea. Kouvola sen sijaan avusti orkesteria 642 000 eurolla.
Viime elokuussa kantautui tieto, että Kouvola suunnitteli lisäleikkauksia avustukseen, mikä aiheutti julkista keskustelua ja huolta orkesterin tulevaisuudesta ja tilanteen oikeudenmukaisuudesta. Asiaan otti kantaa muun muassa Kotkan elinvoimalautakunta.
Uuden sopimuksen myötä Kymi Sinfoniettan kokonaisrahoitus pysyy samantasoisena kuin nyt.
– Kotka ottaa lisää rahoitusvastuuta, koska pyrkimyksemme on säilyttää korkeatasoinen orkesteri maakunnassamme, Sirviö toteaa.
Toimintaa vähennetään Kouvolassa
Orkesterin toiminta kaupungeissa suhteutetaan avustusosuuksien mukaan. Luostarisen mukaan Kymi Sinfonietta joutuu siis vähentämään toimintaansa Kouvolassa sekä konserttien että jalkautumisten suhteen.
Viime vuoteen saakka orkesteri on toiminut samalla volyymilla kummassakin omistajakaupungissa.
– Uusista käytännöistä ei ole vielä käyty keskusteluja. Tammikuun konsertteihin muutoksilla ei ole vielä vaikutusta, sillä kausi aloitetaan verkkokonserteilla, Luostarinen kertoo.
Pitkäaikainen sopimus helpottaa toiminnan suunnittelua
Luostarisen mielestä on tärkeää, että nyt on syntymässä pitkäaikainen sopimus.
– Tällaisen orkesterin toimintaa on vaikea suunnitella, ja esimerkiksi saada hyviä vierailijoita, ellei ole tietoa rahoituksen jatkumisesta. Suunnitelmat ja sopimukset ulottuvat monien vuosien päähän.
Luostarinen muistuttaa, että kaupunkien lisäksi orkesterin kolmas suuri rahoittaja on valtio, joka uudisti valtionosuusjärjestelmäänsä tämän vuoden alussa.
– Nyt rahoitusta haetaan useammaksi vuodeksi kerrallaan, minkä johdosta meillä täytyy olla tieto myös muusta rahoitustilanteesta.
Sopimus tulee hyväksyttäväksi kevään aikana
Sirviö kertoo, että sopimusneuvottelut Kouvolan kanssa ovat loppusuoralla. Hänen mukaansa uusi sopimus tulee hyväksyttäväksi molempien kaupunkien hallintoelimiin kevään aikana. Kotkassa asiasta päättää kaupunginvaltuusto.
– Joulun alla aloitetut neuvottelut ovat edenneet hyvässä hengessä. Kouvolan kaupungin säästöpaineiden johdosta syksyllä syntynyt uhkakuva Kymi Sinfoniettan tulevaisuudesta on ainakin tällä hetkellä poissa, kun sekä Kotkassa että Kouvolassa halutaan säilyttää kahden kaupungin orkesteri. On hyvä, että ratkaisu löytyi yhdessä, mutta tämä kuitenkin tarkoittaa sitä, että orkesterin toiminnan painopiste siirtyy jatkossa omistus- ja rahoitusosuuksien mukaisesti enemmän Kotkaan, Sirviö sanoo.
Kaksi ensimmäistä konserttia verkossa
Kymi Sinfoniettan kevätkausi käynnistyy verkkokonsertein. Riikka Luostarinen kertoo, että ainakin kaksi ensimmäistä konserttia tullaan esittämään videotallenteina.
Taavi Oramon johtama avajaiskonsertti julkaistaan Kymi Sinfoniettan verkkosivuilla 27. tammikuuta kello 19. Ohjelmassa on kaksi Claude Debussyn ja kaksi säveltäjä-huilisti Heta Ahon teosta. Kappaleiden välissä kuullaan myös runoilija Auli Särkiön lausumia meriaiheisia tekstejä.
– Musiikin ja runojen lähtökohtina ovat meri ja ihmismieli, niiden tyynet ja myrskyt, Luostarinen kuvailee.
Oramo toimii sekä konsertin kapellimestarina että laulusolistina. Harppusolistiksi saapuu Päivi Severeide.
Kevätkauden toisessa konsertissa 3. helmikuuta kello 19 soivat barokkisävelet konserttimestari Raymond Coxin liidaamana. Luostarinen kertoo, että tuolloin Kymi Sinfoniettan soittajisto täydentyy barokin ajan komppiryhmällä, jossa Matias Häkkinen soittaa cembaloa ja Jarmo Julkunen näppäilee luuttua.
– Barokkikonsertit ovat olleet hyvin suosittuja. Ensimäistä kertaa meillä on mukana barokkikäyrätorvia, jotka tuovat uudenlaista sointia.
Soittajien turvavälejä kasvatettu
Luostarinen kertoo, että kevätkaudeksi on rakennettu monipuolinen ohjelmisto, jota on suunniteltu rajoitusten ehdoilla.
– Tilanne on vähän parempi kuin viime maaliskuussa, sillä nyt olemme osanneet varautua siihen, ettei kaikki suju normaalisti.
Viime syksyn tapaan kevätkauden ohjelmistoa julkaistaan osissa, joko muutama konsertti tai parin kuun jakso kerrallaan. Luostarisen mukaan koronatilanteesta riippuen ohjelmistoa tullaan esittämään joko elävälle yleisölle, videotallenteina tai verkossa striimikonsertteina.
– Soittajilla on aiempaakin suuremmat, kahden metrin turvavälit, joten maksimissaan lavalle mahtuu vain 25 soittajaa. Olemme rakentaneet ohjelman tämän mukaisesti. Tarvittaessa voimme siirtyä vieläkin pienempään kamarimusiikkikokoonpanoon.
Videot keräsivät paljon katselijoita
Kuten muillakin kulttuuritoimijoilla, Kymi Sinfoniettalla viime vuosi oli poikkeuksellinen. Orkesterin toiminta oli koronasulun takia tauolla maaliskuun puolivälistä elokuun loppuun.
– Heti sulun alettua aloimme nopeasti tehdä sisältöä sosiaaliseen mediaan Kymi Sinfonietta Lives -kanaville, joiden aineistoja katseltiin yhteensä 319 000 minuuttia, Luostarinen kertoo.
Syyskaudella orkesteri pääsi soittamaan elävälle yleisölle joulukuun alkuun saakka, jolloin Kymenlaaksossa astuivat voimaan uudet rajoitukset.
Luostarisen mukaan syyskausi onnistui olosuhteisiin nähden erittäin hyvin.
– Lähes jokaisessa konsertissa oli täysi sali. Tosin yleisömäärää oli jouduttu rajaamaan neljännekseen normaalista. Saimme kuulijoilta palautetta, että he kokivat tilaisuudet turvallisiksi.
Kevätkauden ensimmäiset konsertit ovat ilmaisia. Videotallenteet ovat katsottavissa osoitteessa www.kymisinfonietta.fi.
Luostarisen mukaan pienimuotoisia esityksiä on tulossa myös sosiaaliseen mediaan orkesterin Kymi Sinfonietta Lives -kanaville.