Kolahtaako?-viikon elokuvissa näkyvät koko elämän spektrit — Lokakuussa järjestettävä elokuvafestivaali tuo Kotkaan kolme ennakkonäytöstä

Yksi etukäteen nähtävistä elokuvista on Jari Sarasvuosta kertova Valmentaja. Kinopalatsiin saapuu myös ohjaaja Tuukka Temonen.

Kimmo Seppälä

Matti Jylhä-Vuorio, Maija Widemark, Päppä Silvo, Martti Pentti, Marjo Kiljunen, Heidi Nykvist ja Tero Lindqvist valitsivat Kolahtaako?-viikolle 15 elokuvan paketin.

15 on Kolahtaako?-viikon tämän vuoden luku. Lokakuussa 15. kertaa järjestettävän elokuvafestivaalin ohjelmistossa on 15 elokuvaa. Myös viikon teema liittyy lukuun 15.

— Valitsimme teemaksi onnen 15 sävyä. Kaikki esitettävät elokuvat eivät edusta onnea, mutta voiko onnea ymmärtää ilman vastoinkäymisiä. Onko iloa ilman surua? festivaalin puheenjohtaja Matti Jylhä-Vuorio kysyy.

Hän muistuttaa, että Kolahtaako?-viikon tarkoituksena on kolauttaa.

— Elokuvissa näkyvät koko elämän spektrit.

Nimekkäitä elokuvantekijöitä

Tapahtuman avaa 1. lokakuuta Tuukka Temosen ohjaama Valmentaja, joka kertoo Jari Sarasvuosta. Etukäteen kohua herättänyt elokuva nähdään Kotkassa yli kaksi viikkoa ennen sen virallista ensi-iltaa. Temonen on paikalla Kinopalatsissa pidettävässä ennakkonäytöksessä.

— Meillä on ollut onni saada elokuvientekijöitä kommentaattorivieraiksi. Tämä kertoo siitä, että tapahtuma huomioidaan laajemminkin. Ohjaajan tai näyttelijöiden läsnäolo tuo aina syvyyttä elokuvanäytökselle, Jylhä-Vuorio sanoo.

Temonen viettää koko maanantaipäivän Kotkassa. Ennen illan näytöstä ohjaaja tapaa kotkalaisia yhdeksäsluokkalaisia, jotka tutustuvat Valmentaja-elokuvaan osana koulujen Kulttuuripolku-hanketta.

Elokuvan katsominen on subjektiivinen kokemus, mutta sen jakaminen toisten kanssa tekee siitä kollektiivisen kokemuksen. — Marjo Kiljunen

Myös muita nimekkäitä alan ihmisiä on tulossa festivaalille. Esimerkiksi Tyhjiö-elokuvaa ovat kommentoimassa sen ohjaaja Aleksi Salmenperä ja näyttelijä Tommi Korpela. Iloisia aikoja — Mielensäpahoittaja -elokuvasta Kotkaan saapuvat näyttelijät Ilkka Forss ja Satu Tuuli Karhu.

Yrittäjä Tero Lindqvistin mukaan elokuvantekijöiden vierailut näkyvät lipunmyynnissä — nimekkäät kommentaattorivieraat vetävät eniten yleisöä.

Katja Juurikko

Valmentaja-elokuvan ohjaaja Tuukka Temonen saapuu Kotkaan 1.10.

Yleisö pääsee laulamaan Abbaa

Viikolla esitetään Valmentajan lisäksi myös kaksi muuta elokuvaa, jotka eivät vielä saaneet Suomen ensi-iltaansa. Nämä ovat Timo Koivusalon ohjaama Olavi Virta ja amerikkalainen animaatioelokuva Pikkujalka.

Lindqvist kuvailee ohjelmistoa sopivaksi sekoitukseksi kotimaisia ja ulkomaisia uutuuksia. Vieraskielisten valikoimassa on muun muassa Jasper Pääkkösen tähdittämä Blackkklansman, parhaan ulkomaisen elokuvan Oscarin voittanut chileläinen Fantastinen nainen, venäläinen Loveless ja ranskalainen Aurinko sisälläni.

— Olemme valinneet elokuvat laadukkuuden ja ajankohtaisuuden perusteella, työryhmään kuuluva pastori Marjo Kiljunen kertoo.

Lauantai-iltana järjestetään erikoisnäytös Mamma Mia! Here We Go Again -elokuvasta. Jarmo Kaijansinkon vetämässä illassa myös yleisö pääsee laulamaan Abban kappaleita. Mallia antavat Langinkosken leidien ja Kotkan Gospel-kuoron laulajat, jotka istuvat yleisön joukossa.

Kollektiivinen kokemus

Tuttuun tapaan Kolahtaako?-viikko on muutakin kuin pelkkiä elokuvanäytöksiä. Kunkin elokuvan jälkeen yleisö pääsee keskustelemaan tuntemuksistaan ja kokemuksistaan. Jylhä-Vuorion mukaan perinteisesti katsomossa on syntynyt vilkasta keskustelua. Nyt kommentoimaan pääsee myös päivänäytöksissä juontajan johdattamana.

— Jotkut suorastaan odottavat, että pääsevät äänen, hän naurahtaa.

Kiljunen arvioi, että keskustelumahdollisuus tekee elokuvakokemuksesta yhteisöllisemmän.

— Elokuvan katsominen on subjektiivinen kokemus, mutta sen jakaminen toisten kanssa tekee siitä kollektiivisen kokemuksen.

Jonathan Prime

Muun muassa Lily Jamesin Hugh Skinnerin tähdittämä Mamma Mia! Here We Go Again esitetään lauantaina 6.10. Myös yleisö pääsee laulamaan Abbaa musiikkielokuvan mukana.

Elokuvamusiikin messu Langinkosken kirkossa

Elokuvaviikkoon otetaan varaslähtö 30. syyskuuta anginkosken leidien elokuva-aiheisella konsertilla, joka järjestetään Langinkosken kirkossa. Seuraavana sunnuntaina Langinkosken kirkossa pidetään elokuvamusiikin messu.

Kiljunen kertoo, että viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetty elokuvamusiikin messu sai hyvän vastaanoton.

Kiljusen mukaan kirkossa kuullaan bändin säestämän Kotka Gospel -kuoron esittämänä muun muassa Titanic-elokuvan tunnusbiisi My Heart Will Go On yhdistettynä virteen Käyn kohti sinua, joka tunnetaan myös Titanic-hymnin nimellä.

— Perimätiedon mukaan tätä virttä soitettiin Titanicin kannella aluksen upotessa.

Messun jälkeen Mikkelin hiippakuntadekaani Marko Marttila luennoi luterilaisten pappien kuvauksesta kotimaisissa elokuvissa.

Liput jo myynnissä

Kolahtaako?-viikon liput tulivat myyntiin perjantaina. Lipunmyynnin aloitusta aikaistettiin parilla viikolla yleisön pyynnöstä. Lindqvist kertoo, että lippuja on kyselty jo pitkin alkusyksyä.

Jylhä-Vuorion mukaan elokuvaviikon suosio on kasvanut tasaisesti. Viime vuonna tehtiin yleisöennätys 2 500 katsojalla. Näistä parituhatta vieraili elokuvateatterissa ja loput kävi katsomassa Koskenlaskijan morsian -mykkäelokuvan Kymi Sinfoniettan säestyksellä.

— Nyt tavoittelemme 1800—2000 katsojaa.

Kolahtaako?-elokuvaviikko

Maanantai 1.10. klo 18.30 Valmentaja (kommentaattoreina ohjaaja Tuukka Temonen ja tuottaja Sami Ristiniemi).

Tiistai 2.10. klo 13 Fantastinen nainen, klo 15.30 The Post ja klo 18.30 Blackkklansman (kommentaattorina opettaja Kem Helenius).

Keskiviikko 3.10. klo 13 Loveless, klo 15.30 The Death of Stalin ja klo 19 Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (kommentaattorina komisario Ilari van der Steen).

Torstai 4.10. klo 13 Wheels of Freedom, klo 15.30 Yrittäjä, klo 18.30 Olavi Virta (kommentaattorina muusikko Heikki Kauppinen).

Perjantai 5.10. klo 16 Aurinko sisälläni ja klo 18.30 Tyhjiö (kommentaattoreina ohjaaja Aleksi Salmenperä ja näyttelijä Tommi Korpela).

Lauantai 6.10. klo 15.30 Olavi Virta (uusinta), klo 18.30 Mamma Mia! Here We Go Again (isäntänä kanttori Jarmo Kaijansinkko).

Sunnuntai 7.10. klo 15.30 Pikkujalka, klo 18.30 Iloisia aikoja — Mielensäpahoittaja (kommentaattoreina näyttelijät Ilkka Forss ja Satu Tuuli Karhu)

Lisäksi Langinkosken kirkossa on 30.9. klo 18 Langinkosken leidien elokuva-aiheinen konsertti sekä 7.10. klo 10 elokuvamusiikin messu ja klo 11.30 luento Liperit leffoissa.

Elokuvat esitetään Kotkan Kinopalatsissa (Keskuskatu 23). Lisätietoa: www.kolahtaako.fi.

Luetuimmat