Kotkas liikutaa yhes -hanke kannustaa kotkalaisia talvipyöräilyn pariin leikkimielisessä Kilometrikisassa – Joukkueeseen voivat liittyä niin satunnaisharrastajat kuin työmatkailijat

Hankkeen projektikoordinaattori Jaana Terävä sanoo, että pyöräily on korona-aikana erinomainen liikuntamuoto. Talvipyöräilyssä kannattaa kuitenkin kiittää huomiota varusteisiin ja teiden kuntoon.

Arkisto/Toni Forssell

Pyöräily sopii ympärivuotiseksi liikuntamuodoksi. Talvella kannattaa kuitenkin kiinnittää tavallistakin enemmän huomiota pyörän varusteisiin ja teiden kuntoon.
Pyöräily sopii ympärivuotiseksi liikuntamuodoksi. Talvella kannattaa kuitenkin kiinnittää tavallistakin enemmän huomiota pyörän varusteisiin ja teiden kuntoon.

Kotkas liikutaa yhes -hanke haastaa taas kotkalaiset pyöräilemään. Liikuntahanke on toista kertaa mukana joukkueittain toteutettavassa valtakunnallisessa Kilometrikisassa, jonka talvikampanja käynnistyi tammikuun alussa.

– Osallistuimme ensimmäistä kertaa kilpailuun viime kesänä, jolloin joukkueessamme oli 99 polkijaa. Nyt haluamme innostaa kotkalaisia talvipyöräilyn pariin, Kotkas liikutaa yhes -hankkeen projektikoordinaattori Jaana Terävä sanoo.

Terävä kertoo, että yksi hankkeen tavoitteista on saada ihmiset liikkumaan, ja korona-aikana pyöräily onkin erinomainen liikuntamuoto, jossa on helppo välttää kontakteja.

– Pyöräily on ympärivuotinen liikuntamuoto. Se on myös samalla tavalla nivelystävällinen kuin uinti.

Kisa käynnissä helmikuun loppuun

Talvikisa on käynnissä helmikuun loppuun saakka. Terävä korostaa, että kysymyksessä on leikkimielinen kilpailu, jossa poljettuja kilometrejä tärkeämpää on löytää pyöräilyn tuottama ilo ja mielihyvä.

Kotkas liikutaa yhes -hankkeen joukkueeseen voivat liittyä niin satunnaispyöräilijät, työmatkailijat kuin aktiiviset harrastajatkin. Myös sähköpyörät ovat sallittuja.

– Pyöräilyssä jokainen pääsee itse päättämään vauhdin. Voi ajaa hikilenkin tai polkea hissukseen ja nauttia ympäröivästä luonnosta.

Terävän mukaan talvipyöräilyssä täytyy kiinnittää tavallistakin enemmän huomiota pyörän varusteisiin ja teiden kuntoon. Matka-aikakin saattaa kestää normaalia kauemmin.

– Nastarenkaat parantavat turvallisuutta. Siltikään pyörä ei pysähdy talvella yhtä nopeasti kuin kesällä. Pyöräilijä myös näkyy liikenteessä huonosti, joten kannattaa pukeutua värikkäisiin vaatteisiin ja käyttää heijastimia.

Juha Poutanen

Nastarenkaat ovat osa polkupyörän talvivarustusta.
Nastarenkaat ovat osa polkupyörän talvivarustusta.

Kesällä kertyi poljettua 69 332 kilometriä

Touko–syyskuussa järjestetyssä kesäkilpailussa Kotkas liikutaa yhes -joukkue sijoittui omassa sarjassaan sijalle 154. Poljettuja kilometrejä kertyi Terävän mukaan yhteensä 69 332 kilometriä.

Pyöräily on edullinen ja luontoystävällinen liikkumismuoto, mielekäs stressinpoistaja ja mielialan kohentaja. — Jaana Terävä

– Sarjassa oli kaikkiaan 278 joukkuetta. Sijoituimme siis mukavasti noin puolen välin kieppeille. Kotkasta oli mukana muitakin joukkueita, joten kuntasarjassa olimme sijalla 52, kun mukana oli 150 kuntaa. Tämä osoittaa, että Kotkassa poljetaan paljon.

Kotkas liikutaa yhes -talvijoukkueeseen oli viime viikon lopulla ilmoittautunut viisi pyöräilijää, joten joukkue kisaa tällä hetkellä alle 25 hengen piensarjassa.

– Mukaan mahtuu siis vielä hienosti. Yhteensä talvikisassa on nyt mukana 545 joukkuetta 150 eri kunnasta, mikä tarkoittaa, että ihmiset polkevat myös talvella.

Hanke tuo tänä vuonna esille omatoimisia liikuntamuotoja

Vuonna 2018 alkanut Kotkas liikutaa yhes on Monikulttuurisen toimintakeskus Myllyn hanke, jonka rahoittavat Kotkan kaupunki ja Etelä-Suomen aluehallintovirasto. Hanke tarjoaa maksutonta ja kaikille avointa liikuntaa.

– Kotkan kaupungin liikuntapaikat ovat koronarajoitusten vuoksi suljettuina ainakin tammikuun loppuun asti, joten kaikki liikuntaryhmämme ovat nyt tauolla. Suunnitelmissamme on tänä vuonna tuoda esille pyöräilyä ja muita ulkoliikuntamuotoja, joita voi harrastaa omatoimisesti.

Terävä itsekin pyöräilee läpi vuoden. Hänen mukaansa pyöräily on parasta kotiseutumatkailua. Siinä pääsee nauttimaan vapaudesta ja maisemista.

– Pyöräily on edullinen ja luontoystävällinen liikkumismuoto, mielekäs stressinpoistaja ja mielialan kohentaja. Se myös nostaa tehokkaasti kuntoa. Näiden lisäksi pyöräillessä voi vaikka ratkoa ongelmia, ideoida uutta ja pistää asioita tärkeysjärjestykseen.

Osallistujien kesken arvotaan palkintoja

Kilometrikisan järjestävät Pyöräilykuntien verkosto ry ja Suomi pyöräilee -kampanja. Kisassa palkitaan kaikkien sarjojen kolme eniten polkenutta joukkuetta. Kaikkien osallistujien kesken arvotaan lisäksi pyöräilyaiheisia palkintoja.

– Myös Kotkas liikutaa yhes -hanke arpoo oman joukkueensa kesken pieniä palkintoja, Terävä kannustaa.

Kilpailuun voi liittyä osoitteessa www.kilometrikisa.fi, joukkueen nimi on Kotkas Liikutaa Yhes ja osallistumiskoodi on KLY2021.