Sapokan vesipuiston amfiteatterissa sinkoilee Leinon säkeitä – Teatteriryhmä Kimara juhlistaa runoilijan 142. syntymäpäivää ensi maanantaina

Eino Leinon päivää vietetään 6. heinäkuuta. Kotkassa kirjailijaa muistetaan lausuen ja laulaen.

Linda Varoma

Teatteriryhmä Kimara on aiemmin esittänyt Eino Leinon tuotantoa Nelosteatterin sisäpihalla. Nyt runoilijan nimikkopäivää juhlitaan  6.7. Sapokan vesipuistossa. Vuoden 2017 arkistokuvassa ovat Leena-Kaisa Kivioja, Esko Junkkari, Marjukka Pylkkänen, Kalevi Laine ja Ossi Niemelä.
Teatteriryhmä Kimara on aiemmin esittänyt Eino Leinon tuotantoa Nelosteatterin sisäpihalla. Nyt runoilijan nimikkopäivää juhlitaan 6.7. Sapokan vesipuistossa. Vuoden 2017 arkistokuvassa ovat Leena-Kaisa Kivioja, Esko Junkkari, Marjukka Pylkkänen, Kalevi Laine ja Ossi Niemelä.

Näin lauloin ma kuolleelle äidillein, ja äiti mun ymmärsi heti. Hän painoi suukkosen otsallein, ja sylihinsä mun veti: "Ken uskovi toteen, ken unelmaan, – sama se, kun täysin sa uskot vaan! Sun uskos se juuri on totuutes. Usko poikani unehes!"

Yllä oleva katkelma on kirjailija Eino Leinon vuonna 1898 julkaistusta runoelmasta Hymyilevä Apollo. Teos kuullaan ensi maanantaina Kotkassa Sapokan vesipuistossa Teatteriryhmä Kimaran esittämä.

– Hymyilevä Apollo on pitkä runoelma, josta luetaan usein vain katkelmia. Nyt esitämme teoksen kokonaisuudessaan, Esko Junkkari Kimarasta kertoo.

Helpotusta kulttuurinälkään

Runoesitys liittyy Eino Leinon päivään, jota juhlitaan 6. heinäkuuta. Samalla päivämäärällä vietetään myös suven ja runon päivää.

Junkkari kertoo, että teatteriryhmä halusi tarjota runoilijan 142. syntymäpäivänä pientä helpotusta kotkalaisten kulttuurinälkään koronarajoitusten lievennettyä.

– Leinoa voisi pitää teatteriryhmämme omana runoilijana. Hänen tekstejään on ollut ohjelmistossamme alusta lähtien, joten päätimme, että joku tilaisuus hänelle pitää järjestää. Hän on sen ansainnut.

Kimaran Leino-tuokio pidetään vesipuiston pienessä kiviamfiteatterissa, jossa nähdään kaksi puolen tunnin mittaista esitystä.

Kello 14 alkavassa tilaisuudessa ryhmä esittää Leinon tunnetuimpia runoja lausuen ja laulaen. Hymyilevä Apollo on vuorossa kello 16.

Maksuttomiin runotuokioihin on vapaa pääsy. Junkkari kuitenkin toivoo yleisön muistavan korona-ohjeet ja turvavälit.

– Tarkoitus on pienimuotoisesti nauttia Leinon ajatuksista.

Superkevät jäi toteutumatta

Muiden kulttuurintekijöiden tavoin Kimara on viettänyt viime kuukaudet hiljaiseloa. Koronarajoitusten vuoksi teatteriryhmän ja Nelosteatterin kevätkausi keskeytyi maaliskuussa, ja useampi tapahtuma jouduttiin peruuttamaan ja siirtämään.

– Meillä meni superkevät pieleen.

Valtakunnallisen Veikko Sinisalo -lausuntakilpailun alkukarsinta siirtyi maaliskuulta loka–marraskuun vaihteeseen. Myös toukokuulle sovittu näyttelijä Kati Outisen esitys Niin kauas kuin siivet kantaa nähdään ensi syksynä.

–  Näiden osalta uusia päivämääriä on jo sovittu, mutta pieni epävarmuusverho on vielä edessä.

Nelospihan kulttuurihavinat peruttu tältä kesältä

Tältä kesältä peruuntui Nelospihan kulttuurihavinat -tapahtuma, joka järjestettiin viime vuonna ensimmäisen kerran. Pihajuhlaa vietetään seuraavan kerran heinäkuussa 2021.

– Tapahtuma peruttiin osin koronan ja osin Nelosteatterin ulkopintojen remontin vuoksi. Talon piha on täynnä työkoneita ja telineitä. Tämän vuoksi myös Leino-tuokiot pidetään Sapokassa, Junkkari sanoo.

Syksyksi Nelosteatteriin on suunnitteilla ohjaaja-lavastaja Reijo Paukun kanssa toteutettava esitys, joka liittyy Ruotsinsalmen meritaistelujen 230-vuotisjuhlavuoteen.

Teatteriryhmä Kimaran Eino Leino -tuokiot Sapokan vesipuistossa maanantaina 6.7. kello 14 ja 16. Vapaa pääsy.