"Kaikkien aikojen ennätysvuodesta tulikin kaikkien aikojen huonoin" – Kotkassa elokuvateattereiden katsojamäärät putosivat puoleen, myös Pasaatin teatterihanke on jäissä
Elokuvayrittäjä Tero Lindqvist kertoo, että ilman kotimaisia tuotantoja viime vuosi olisi ryvetty täysin pohjamudissa. Kymmenestä katsotuimmasta elokuvasta kahdeksan oli suomalaisia.
Kotkan elokuvateattereiden uusi vuosi alkoi samalla tavalla kuin viime vuosi päättyi: salit ovat tiukasti suljettuina. Kinopalatsi ja Trio 123 ovat koronarajoitusten vuoksi kiinni ainakin tammikuun loppuun saakka, kertoo Kotkan Leffat Oy:n toimitusjohtaja Tero Lindqvist.
Rajoitukset ja sulut leimasivat koko toimintavuotta 2020, joka oli Lindqvistin mukaan koko hänen elokuvayrittäjäaikansa surkein. Yleisömäärä putosi edellisvuodesta peräti 52 prosenttia. Katsojia oli vain 41 700, kun vuonna 2019 kävijöitä oli yli 87 000.
– Pudotus on aika järisyttävä. Jos teattereita joutuu pitämään viisi kuukautta vuodesta suljettuina, tekee se luonnollisesti aikamoisen romahduksen toimintaan, 13 vuotta alalla ollut Lindqvist sanoo.
Kotkan elokuvateatterit olivat suljettuina ensin maaliskuun puolivälistä heinäkuun puoliväliin ja sittemmin koko joulukuun.
Alkuvuosi oli ennätyksellisen hyvä
Tilastot voisivat Lindqvistin mukaan olla vielä karummat, jollei alkuvuosi olisi mennyt poikkeuksellisen hyvin.
– Tammi–helmikuu olivat ennätyskuukausia, ja koko vuosi näytti erittäin lupaavalta, sillä ensi-iltaan oli tulossa huippuelokuvia. Yhtäkkiä tilanne kääntyikin päälaelleen, ja kaikkien aikojen ennätysvuodesta tulikin kaikkien aikojen huonoin.
Apua elokuvateatterit saivat myös suomalaiselta elokuvateollisuudelta. Lindqvist kertoo, että vuosi 2020 nojasi vahvasti kotimaisiin teoksiin.
– Olemme kiitollisia, että kotimaisia elokuvia tuli teattereihin. Nostan hattua Nordisk Filmille, joka uskalsi tuoda tuotantojaan valkokankaalle. Ilman niitä olisimme olleet todella pohjamudissa.
Kotimaiset elokuvat kiinnostivat
Kymmenestä katsotuimmasta elokuvasta kahdeksan oli kotimaisia. Kotkassa viime vuoden katsotuin oli Pamela Tolan ohjaama Teräsleidit, joka sai ensi-iltansa 3. tammikuuta. Komedia keräsi noin 4000 katsojaa.
– Kotimainen elokuva pääsi viime vuonna hyvin näkyville ja kiinnosti yleisöä koronasta huolimatta. Voi vain miettiä, mitkä luvut olisivat olleet normaalivuotena, Lindqvist pohtii.
Toiseksi kiilasi kymmenen kärjen ainoa Hollywood-tuotanto, Disneyn animaatio Frozen 2. Se tuli ensi-iltaan jo joulukuussa 2019.
Kolmossijan nappasi Sami Hedbergin ja Kiti Kokkosen tähdittämä komedia Se mieletön remppa, joka ilmestyi valkokankaille 19. helmikuuta.
– Se mieletön remppa ehti kerätä mukavasti katsojia muutaman viikon ajan ennen kuin elokuvateatterit suljettiin. Sillä olisi ollut potentiaalia saavuttaa paljon isommatkin yleisömäärät.
Kymmenen suosituimman joukkoon nousi toisena kansainvälisenä elokuvana eteläkorealainen Parasite. Oscar-voittaja oli viime vuoden 9. katsotuin Kotkassa. Sen sijaan vuoden suurin Hollywood-spektaakkeli, Christopher Nolanin tieteistrilleri Tenet oli katsojaluvuissa vasta sijalla 12.
Elokuvateattereilla kovat rajoitukset
Sulkujen lisäksi katsojamääriin vaikuttivat kävijärajoitukset, jotka Lindqvistin mielestä ovat olleet elokuvateattereille kohtuuttoman kovia.
Jos teattereita joutuu pitämään viisi kuukautta vuodesta suljettuina, tekee se luonnollisesti aikamoisen romahduksen toimintaan. — Tero Lindqvist
– Meidän alallamme ei oikein pystytä ymmärtämään nykyisiä rajoituksia. Esimerkiksi Kinopalatsissa on lähes 250 asiakaspaikkaa, mutta silti sisällä saa olla kerrallaan vain 10 ihmistä. Samaan aikaan baarit ja ravintolat saavat ottaa huomattavasti enemmän ihmisiä. Aika väärinhän se on, etenkin kun elokuvateattereissa pystyisimme tarkkaan määrittämään asiakkaiden istumapaikat, niin että jokaisen välille jää hyvät turvavälit.
Lindqvist uskoo, että jo pelkkä sana "rajoitus" saa kävijät epäröimään elokuviin tulemista.
– Se on ihan sama, onko voimassa 10, 20 vai 50 hengen rajoitus, ihmiset eivät uskalla lähteä liikkeelle.
Pasaatin elokuvateatterihanke on jäissä
Katsojamäärän romahduksen myötä myös yrityksen liikevaihto koki kovan laskun. Lindqvistin mukaan tilanne on vaikea, kun tulot ovat tasan nolla euroa, mutta samanaikaisesti kulut juoksevat.
Koko henkilökunta on ollut lomautettuna joulukuusta lähtien. Kotkan Leffat Oy työllistää kuusi työntekijää.
– Edellisen kerran työntekijät olivat lomautettuna viime keväänä maaliskuun puolivälistä heinäkuun puoliväliin. Tämä on valitettavaa, mutta ei ole vaihtoehtoja.
Myös Pasaatin elokuvateatterihanke on toistaiseksi jäissä.
– Nyt ei auta muuta kuin odotella.
Lindqvistin mukaan Kotkan elokuvateattereita ei kuitenkaan uhkaa lopullinen sulkeminen.
– Mikään yritys ei silti kestä loputtomiin tilannetta, jossa tuloja ei tule mistään.
Kotkan Leffat Oy sai viime kesänä Suomen Elokuvasäätiöltä 21 000 euron lisätoimintatuen sekä joulukuussa 58 000 euroa valtion myöntämää kustannustukea.
– Tukirahoilla on ollut iso merkitys juoksevien kulujen kattamisessa. Olen niistä kiitollinen, Lindqvist sanoo.
Elokuvia tulossa jonoksi asti
Jos ja kun pandemia hellittää, valkokankaalle on tulossa elokuvia jonoksi asti. Lindqvist kertoo, että julkaisuaan on odottamassa valtava määrä sekä kotimaisia että kansainvälisiä elokuvia, joiden ensi-iltoja siirrettiin viime vuodelta tälle vuodelle.
– Lisäksi on tulossa aivan uusia elokuvia. Ohjelmisto ei ainakaan tule olemaan suppea.
Lindqvist sanoo odottavansa ainakin Kotkassa kuvattua Pertsa ja Kilu -elokuvaa, jonka ensi-iltaa on siirretty jo kolmesti. Alun perin sen piti tulla teattereihin marraskuussa 2020.
– Muita kiinnostavia kotimaisia ovat muun muassa Syke-elokuva, Karalahti-dokumentti ja Peruna, joka nähtiin jo ennakkonäytöksenä Kolahtaako?-elokuvaviikolla lokakuussa. Ei voi kuin toivoa, että tilanne normalisoituisi mahdollisimman nopeasti.
Top-3 elokuvat Kotkassa vuonna 2020
Teräsleidit
Frozen 2
Se mieletön remppa