Haminan runofestivaali hyppää digiaikaan – Tapahtumiin voi osallistua paikan päällä tai verkossa

Kolmas Runouden rajoilla -festivaali pidetään 11.–13. syyskuuta. Perjantaina runot ja runoilijat ovat mukana Haminan Valojen yössä

Marek Sabogal / Gummerus Kustannus

Kirjailija ja kääntäjä Katriina Ranne on alustajana 12.9. Poitsilan kartanossa pidettävässä runoseminaarissa.
Kirjailija ja kääntäjä Katriina Ranne on alustajana 12.9. Poitsilan kartanossa pidettävässä runoseminaarissa.

Haminassa järjestetään tällä viikolla kolmas Runouden rajoilla -festivaali. Koronatilanteesta johtuen tänä syksynä ohjelmaa on aiempia vuosien vähemmän.

– Ohjelmasta on jätetty noin puolet pois, Haminan runoyhdistyksen sihteeri Tuukka Sandström kertoo.

Kolmipäiväinen tapahtuma alkaa perjantaina 11. syyskuuta, jolloin runot ja runoilijat seikkailevat haminalaisten joukossa Valojen yössä. Inari Porkan runojukeboksi liikkuu ympäri kaupunkia ja lausuu listalta runoja vastaantulijoille. Haminan kauppatorilla Vepan lavalla mikki on auki pöytälaatikkorunoilijoille kello 18–19.

– Viime vuonna lavarunotapahtuma veti hyvin osallistujia. Mukana oli ilahduttavan paljon ensikertalaisia.

Ohjelmaa myös lapsille ja lapsenmielisille

Näyttelijä Eero Ojala tarjoilee lapsille ja lapsenmielisille Äkkivääriä flamingonsääriä Tanelinkulmassa kello 19 alkaen. Esityksen jälkeen juhlistetaan Maiju Pohjolan esikoisteoksen Lautuman julkaisemista.

Festivaali toteutetaan koronatilanteeseen mukautetussa muodossa, joten Poitsilan kartanossa perinteisesti lauantaisin järjestetty runoseminaari on seurattavissa sekä paikan päällä että verkossa. Kello 10.30 alkavan seminaarin teemana on käännösrunous otsikolla "Runo kääntää maailmaa". Alustajina ovat palkitut suomentajat Antti Nylén, Alice Martin ja Katriina Ranne.

– Seminaarista jää tallenne Haminan runoyhdistyksen YouTube-tilille, josta sen voi katsoa myös jälkikäteen, Sandström sanoo.

Festivaalin päättää sunnuntaina kello 18 tietokirjailija Liisa Seppäsen luento Walesin merkittävimpiin runoilijoihin lukeutuvasta R. S. Thomasista. Tilaisuus pidetään Simeon-salissa Marian kirkon vieressä.

Runouden rajoilla -festivaali Haminassa 11.–13. syyskuuta. Seminaarin suoratoistolinkki sekä festivaalin koko ohjelma löytyvät osoitteesta www.runoudenrajoilla.fi.