Nelosfestari tarjoaa ilmaista kulttuuria jo kymmenettä kertaa — Tapahtuman avaa kaupunginjohtaja Esa Sirviö, jota on pyydetty lausumaan runo naiselle

Juhlavuoden ohjelmassa on tanssin, musiikin ja teatterin lisäksi sirkustaidetta.

Mikä?-teatteri

Kouvolalaisen Mikä?-teatterin komedia Akkapakka päättää Nelofestarin lauantaina kello 17. Lavalla nähdään Auli Kallio, Aija Kajama ja Ulla Tiainen.
Kouvolalaisen Mikä?-teatterin komedia Akkapakka päättää Nelofestarin lauantaina kello 17. Lavalla nähdään Auli Kallio, Aija Kajama ja Ulla Tiainen.

Kotkan Nelosfestari tuo taas viikonloppuna Satamakadun näyttämölle kymenlaaksolaisia kulttuurin harrastajia. Tällä kertaa esiintyjien joukossa on myös harvinaisempi vieras eli Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö, joka avaa kaksipäiväisen tapahtuman perjantai-iltana.

Avaussanojen lisäksi kaupunginjohtaja saattaa esittää muutakin lausuntaa, sillä häneltä on toivottu myös runoesitystä.

— Esa Sirviö on runoillut muun muassa Mäntän torilla. Me tilasimme häneltä runon naiselle, sillä festivaalin avauspäivä osuu kansainväliseen naistenpäivään, kertoo Esko Junkkari tapahtumaa järjestävästä Nelosteatterin talotoimikunnasta.

Talkootyön ja me-hengen esimerkki

Kaupunginjohtajan tervehdys on 10-vuotisjuhlaansa viettävän Nelosfestarin järjestäjille tärkeä huomionosoitus. Tapahtumaa on vietetty Kotkan Nelosteatterissa vuodesta 2009 lähtien.

Talotoimikuntaan kuuluvan Jyrki Koskimiehen mielestä vierailu ja festivaalin ottaminen osaksi Kotka 140 -juhlavuoden ohjelmaa osoittaa tapahtuman merkityksen.

— Jatkuvuus kertoo siitä, että sekä yleisö että esiintyjät ovat löytäneet tapahtuman. Myös meillä järjestäjillä on säilynyt into. Koko tapahtumaa ei olisi ilman kulttuuriväen yhteen hiileen puhaltamista, Junkkari sanoo.

Esa Sirviö on runoillut muun muassa Mäntän torilla. Me tilasimme häneltä runon naiselle. — Esko Junkkari

Junkkari kuvailee tapahtumaa me-hengen osoitukseksi. Festivaali toteutetaan talkootyöllä niin järjestäjien kuin esiintyjienkin osalta.

Markkinointikulut kuitataan Kotkan kaupungin talokunnalle myöntämällä toiminta-avustuksella, joka on tänä vuonna 3 000 euroa. Junkkari huomauttaa, että avustuksella katetaan koko vuoden toiminta.

— Tämä on talkootyön kunniaesimerkki. Näin pystymme tarjoamaan yleisölle ilmaistapahtuman. Olemme halunneet pitää osallistumisen kynnyksen mahdollisimman matalana. Ainoa kynnys on teatterin sisäänkäynnissä.

Sari Tauru

Kaksipäiväinen Nelosfestari tarjoaa yleisölle teatteria, tanssia ja musiikkia non stop -periaatteella. Lauantaiaamupäivä on suunnattu lapsiperheille.
Kaksipäiväinen Nelosfestari tarjoaa yleisölle teatteria, tanssia ja musiikkia non stop -periaatteella. Lauantaiaamupäivä on suunnattu lapsiperheille.

Kattaus kaikkea

Koskimies uskoo, että Nelosfestari eroaa muista kulttuuri- ja taidetapahtumista monipuolisuudellaan. Festivaalilla ei keskitytä vain yhteen osa-alueeseen, vaan ohjelmistossa on kattaus kaikkea.

— Kahden päivän aikana näkee, mitä laaksokunnassa harrastetaan, Junkkari lisää.

Tuttuun tapaan perjantaina vietetään tanssin ja musiikin iltaa. Lauantai on omistettu teatterille.

Perjantain ohjelmassa on useita seudun harrastajaryhmien tanssiesityksiä. Luvassa on niin flamencoa, itämaista tanssia, showtanssia, latinotunnelmia, nykytanssia kuin akrobatiaakin.

Tanssinumeroiden lomassa kuullaan musiikkiesityksiä. Ilta päättyy Kaakon Musiikkiteatterin musiikki-improiluun.

— Lisäksi kaksi ikinuorta pyhtääläistä rouvaa Esteri ja Leila tuovat terveisensä, Koskimies sanoo salaperäisesti.

Ensimmäistä kertaa sirkusta

Lauantain teatteripäivän aloittaa kotkalainen sirkuskoulu Rainbow, joka on mukana tapahtumassa ensimmäistä kertaa.

— Sirkus on esittävä laji. Tämä on hyvä tapa tuoda sirkuksen sanomaa nähtäville, koulun vetäjä Kukka Kokkonen sanoo.

Rainbow'n jälkeen näyttämölle nousevat haminalaiset, kotkalaiset ja kouvolalaiset teatteriryhmät.

Nuorten teatteria tarjoilevat draamaryhmä Ravistus ja Haminan kansalaisopiston TTPO-ryhmä sekä Kotkan nuorisoteatteri.

Taiteilijavieraiksi saapuvat näyttelijä Eila Ilenius, ohjaaja-koreografi Reijo Paukku, Toimintavoiman Piia Kleimola ja Kotkan kaupunginteatterin johtaja Miko Jaakkola.

Lisäksi päivän aikana nähdään muun muassa Petra Lunkan koskettava elämäntarina ja kouvolalaisen Mikä?-teatterin stand up -henkinen komedia Akkapakka.

Nelosfestari 8.—9-.3. Kotkan Nelosteatterissa, Satamakatu 4. Vapaa pääsy. Katso koko ohjelma osoitteesta http://www.nelosteatteri.fi/ tai Facebookista nimellä @Nelosteatteri.