Lauluyhtye Rajaton sai nimensä intialaisen sirkusnorsun mukaan — A cappella -ryhmä konsertoi Kotkassa perjantaina

Rajaton haluaa tehdä 20 vuoden jälkeenkin uutta.

Ville Juurikkala

Virpi Moskari, Essi Wuorela, Ahti Paunu, Soila Sariola, Jussi Chydenius ja  Hannu Lepola muodostavat kuusihenkisen Rajaton-yhtyeen. Lauluryhmä esittää joululauluja Kotkan kirkossa 8.12.

Lauluyhtye Rajaton viettää 20-vuotisjuhlavuottaan. Basso Jussi Chydenius, olet yksi kuusihenkisen a cappella -ryhmän perustajajäsenistä. Mitä 20 yhteistä vuotta merkitsee sinulle?
— 20 vuodesta on syytä olla ylpeä ja kiitollinen. Se on jo saavutus sinänsä, saatikka sitten työssä, jossa vietämme ison osan vuodesta kiertueella sekä Suomessa että ulkomailla. Muusikon työ ei ole henkisesti helpoin, mutta en voi valittaa.

Rajaton tunnetaan genrerajoja rikkovasta ohjelmistostaan. Viittaako yhtyeen nimi monipuoliseen musiikkinne vai mistä se on peräisin?
— Alun perin nimi ei liittynyt mitenkään musiikkiimme. Olin lukenut lehtiuutisen Raja-nimisestä intialaisesta sirkusnorsusta, joka oli tallonut hoitajansa kuoliaaksi vuosikymmeniä kestäneen vankeuden jälkeen.

Tarinan innoittamana ehdotin yhtyeellemme nimeä Raja, josta tuli lopulta Rajaton. Myöhemmin olemme käyttäneet nimeä viittauksena ohjelmistoomme. Nimi johdattaa meitä, mutta myös velvoittaa — emme halua rajata itseämme. Haluamme olla artisteja, jotka tekevät uutta.

Teidän 16. albuminne, Tuhansien laulujen maa, ilmestyi kuukausi sitten. Miten kuvailisit levyä?
— Juhlistamme levyllä sekä satavuotiasta Suomea että Rajattoman 20-vuotista taivalta. Albumi sisältää 13 uudelleen sovitettua suomalaista kevyen musiikin laulua itsenäisyytemme ajalta.

— Levyllä on kuusi kappaletta, joissa niiden alkuperäiset esittäjät laulavat meidän kanssamme. Olimme studiossa Jenni Vartiaisen, Katri Helenan, Martti Syrjän ja Jari Sillanpään kanssa. Kari Tapio ja Rauli Badding Somerjoki ovat mukana postuumisti alkuperäisen lauluraidan kautta. Albumilla on siis paljon sinivalkoisia ääniä.

Nimi johdattaa meitä, mutta myös velvoittaa — emme halua rajata itseämme.

Konsertoitte Kotkassa 8. joulukuuta Jean Sibeliuksen ja suomalaisen musiikin päivänä. Miten suomalainen musiikki voi tänä päivänä?
— Suomen asukaslukuun nähden olemme pärjänneet musiikin saralla älyttömän hyvin. Kevyen musiikin puolella olemme yhä oppipoika naapuriimme Ruotsiin verrattuna. Täältä tulee kuitenkin koko ajan uusia tekijöitä ja lahjakkuutta. Olen silti huolissani musiikin opetuksen tasosta kouluissa. Kaikista ei tarvitse tulla musiikin ammattilaisia, mutta musiikki on tärkeä sivistäjä.

Olet isäsi Kaj Chydeniuksen tavoin myös säveltäjä. Millaista musiikkia kirjoitat?
— Teen sävellyksiä lähinnä kuoroille. Minulla on jatkuvasti jokin sävellystilaus työn alla. Rajattomalle säveltäminen on erilaista kuin kuoroille kirjoittaminen. Kuoroteoksiin ei sisälly vuosikymmenten painolastia eikä ennakko-odotuksia. On todella hieno juttu, että saan tehdä omaa musiikkiani muille.

Sinut tunnetaan myös Don Huonot -yhtyeen rumpalina. Minkä musiikkityylin koet eniten omaksesi?
— En osaa valita. Perimäni on rockissa, mutta kuoro- ja laulumusiikin myötä olen oppinut taidon tehdä musiikkia. Molemmat ovat minulle tärkeitä ja rakkaita.

Rajaton on yksi kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia lauluyhtyeitä. Miten teidät otetaan ulkomailla vastaan?
— Vaikka teemme marginaalimusiikkia, meitä, suomalaista lauluyhtyettä tulee katsomaan konserttisalillinen ihmisiä. Esitämme noin puolet a cappella -kappaleistamme suomen kielellä. Se on tapa erottua muista. Siitä on etua, että tulemme eksoottisesta Suomesta.

Rajaton joulu -konsertti Kotkan kirkossa perjantaina 8.12. kello 19.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.