Konserttiarvostelu: Johanna Rusanen lauloi lähes täysille kirkoille Kotkassa ja Kouvolassa — Lue kriitikon näkemys

Kymi Sinfonietta: Joulukonsertti. Johtajana Markku Johansson. Solistina Johanna Rusanen, sopraano. Kouvolan keskuskirkko 20.12. (Sama ohjelma oli Kotkan kirkossa 19.12.)

Raimo Eerola

Johanna Rusanen-Kartano lauloi tällä viikolla Kymi Sinfoniettan solistina Kotkassa ja Kouvolassa.
Johanna Rusanen-Kartano lauloi tällä viikolla Kymi Sinfoniettan solistina Kotkassa ja Kouvolassa.

Kymi Sinfoniettan joulukonsertti ei yllättänyt: nimisolisti laulamassa tuttuja lauluja ja orkesteri täyttämässä laadukkaasti välejä muutamilla, hippusen viihteeseen kallellaan olevilla numeroilla.

Mikäs siinä, olihan esimerkiksi Leroy Andersonin Christmas Festival ihan näpsä sillisalaatti joulumelodioita, joita voi sieltä sitten bongailla mielensä piristykseksi. Itse sain enemmän Atso Almilan Jouluyö, juhlayö -sovituksen tunnelmasta ja soinnista.

Johanna Rusanen ei lähtenyt etsimään omintakeisia ratkaisuja, vaan luotti eleganttiin normimusisointiin.

Sen ja koko konsertin kuuntelua häiritsivät kirvelevät silmät ja nenän limakalvot; joku kanssakuuntelija oli lorauttanut hajustetta ylleen oikein Porvoon mitalla. Onneksi en ole astmaatikko.

Johanna Rusanen säteili illan kuningattarena. Tietäen hänen dramaattisen sopraanonsa yllätyin sitä, että hän lauloi mikrofoniin. Toisaalta näin orkesterikin voi soittaa vapaammin, ja kirkon haastavassa akustiikassa kuuluvuus oli varmaankin nyt hyvä joka puolella salia.

Johanna Rusanen ei lähtenyt etsimään omintakeisia ratkaisuja, vaan luotti eleganttiin normimusisointiin. Ja se toimi. Hänen tulkintansa olivat onnistunut yhdistelmä sielukasta sävytystä ja äänellistä komeutta.

Tutut klassikot En etsi valtaa loistoa, On hanget korkeat nietokset ja etenkin Sylvian joululaulu soivat tuoreina ja nautittavina. Hänen lavasäteilynsä oli merkittävää. Viihteellisempi osasto oli sekin aivan pätevää työtä, mutta pidin enemmän hänen klassikoistaan.

Olen yleensä pitänyt Markku Johanssonin sovituksista, ja ne olivat nytkin pääosin laatutavaraa, mutta oudoksuin joitakin lyömäsoitinefektejä. Toisaalta esimerkiksi huiluosuus Sylvian joululaulussa kiinnitti myönteisesti huomiota.

Hieno ilta jokseenkin täydessä kirkossa. |

Hyvää: Tähtiluokan laulusolisti.

Huonoa: —.

Erityistä: Rohkeus tuoda konserttiin kaikkein esitetyintä ohjelmistoa.