KONSERTTIARVOSTELU: Kymi Sinfonietta avasi kautensa Kotkassa ja Kouvolassa — Kouvolassa konsertin kuunnellut kriitikko arvioi, että tarjolla oli pelkkiä jälkiruokia

Kymi Sinfonietta: Yleisön toivekonsertti. Kapellimestari Atso Almila. Solisti Minna-Leena Lahti, sopraano.

Musiikkiyleisö taitaa tykätä toivekonserteista. Esimerkiksi radion Sävel on vapaa -puhelintoivekonsertti on pysynyt hengissä jo lähes 50 vuotta.

Kun Kymi Sinfonietta avasi kauden perinteisen Taiteiden yön yleisömagneetin sijasta toivekonsertilla, salit täyttyivät.

Atso Almila oli luotettava ja juoheva johtaja, mutta jossain määrin yllätyksetön.

Toivekonsertti tarjosi tietenkin mahdollisuuden kuulla monen monta yksittäistä sävelhelmeä samana iltana, mutta ohjelman silppumaisuutta ja lievää jälkiruokaähkyä ei voitu välttää.

Jälkimmäinen johtui suurten, voimia keskittäneiden teosten — pääruuan — puuttumisesta.

Kun konsertin kesto väliaikoineen oli reilut kaksi tuntia, allekirjoittaneen annos napostelua oli tullut täyteen.

Kaunista ja hienoa musiikkia kyllä kuultiin ja pääosin hyvin esitettynä. Atso Almila oli luotettava ja juoheva johtaja, mutta jossain määrin yllätyksetön. Tällä seikalla oli oma vaikutuksensa mielenkiinnon hiipumiseen.

Koin myös, että tarkkuuteen tähtäävä hiominen ei välttämättä ollut hänen vahvuuksiaan. Tämä seikka oli selvimmin havaittavissa klassisimmissa teoksissa, mutta romanttiset ja uudemmat helmet hän rakenteli leppoisan toimivaan tyyliin.

Laulusolisti Minna-Leena Lahdella oli herkän lyyrinen sopraano. Hänen lavaesiintymisensä oli ilmeikästä ja tulkintansa luontevan musikaalisia.

Mozartin ja Schubertin edellyttämä kypsyys kehittynee vielä, mutta kuullun perusteella uskon, että nuoresta laulajasta kuullaan vielä.

Orkesterin omat solistit onnistuivat hyvin. Raymond Cox tunnelmoi seesteisesti Massenet’n Meditaation parissa, ja Laura Bucht valoi Saint-Saënsin Joutseneen eleganttia runoutta ilman ponnistelevaa paatosta.

Hyvää: Hienot solistit, paljon kaunista musiikkia.

Huonoa: Pieni hataruus klassikoissa.

Erityistä: Sinfoniettan ohjelmaidea osui nappiin.

Luetuimmat