Mykkäelokuvan vahva musiikillinen draama

Kymi Sinfonietta Kotkan konserttitalossa 4.10. Kapellimestari Erkki Lasonpalo. Elokuvan ohjaus ja tuotanto Erkki Karu. Alkuperäisen musiikin rekonstruointi ja sovitus orkesterille Eero Kesti. Ohjelmassa Koskenlaskijan morsian -mykkäelokuva vuodelta 1923.

Harri Teitto

Elokuvan musiikin rekonstruoi ja sovitti Kymi Sinfoniettalle orkesterin alttoviulisti, säveltäjä Eero Kesti.

Kymi Sinfonietta antoi jälleen näytön kyvystään heittäytyä rohkeasti erilaisiin haasteisiin. Musiikki elokuvaan Koskenlaskijan morsian piti kuulijat otteessaan koko esityksen ajan.

Kansallisen elokuvamme peruspilareihin lukeutuva Erkki Karun ohjaama teos on tyypillinen aikansa tuote, jossa uskonnollinen lataus on vahvasti läsnä, ja draama on väkevää saaden nykynäkökulmasta katsoen ylettämän pateettisiakin piirteitä. Verbaalin ilmaisun puute on korvattu ilmeikkyydellä ja vahvalla kehokielellä.

Musiikki piti kuulijat otteessaan koko esityksen ajan.

Kymi Sinfoniettan alttoviulun äänenjohtaja Eero Kesti on tehnyt mittavan työn sovittaessaan alkuperäisen musiikin ison orkesterin käyttöön.

Pianosävellyksistä ja kansanlauluista koostuva tekstuuri pureutuu tehokkaasti kansallistuntojemme syvärakenteisiin. Se soi lavean täyteläisenä ja ilmeikkäänä, jonka Kesti tiivisti dramaattisissa osioissa jännitteitä vahvasti tukevaksi voimalliseksi ilmaisuksi.

Haasteita musiikille asettaa myös synkronointi elokuvan tapahtumiin. Näissä maisemissa kapellimestari Erkki Lasonpalo viihtyi mainiosti nostaen orkesterin erilaiset sävyt mallikkaasti esille.

Kymi Sinfoniettan osuus Suomi 100-juhlavuoden tapahtumaan antoi oivallisen näkökulman itsenäisyytemme alkuvuosien sielunmaisemiin, jota paikalla ollut runsaslukuinen yleisö arvosti innostuneella vastaanotollaan.

| REIJO PAAVOLA

Hyvää: Ilmeikäs ja voimallinen musiikki sekä ajan hengen oivallinen kuvaus.

Huonoa: Dramatiikka sai ajoittain ylipateettisia piirteitä.

Erityistä: Alkuperäisen musiikin sovittaminen isolle orkesterille.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.