Kotkalaispojat pääsevät valkokankaalle ja televisioruutuun — Pertsa ja Kilu -elokuvan levitysoikeudet on ostanut Nelonen Media

Kuvaukset painottuvat ensi kesään. Esittelyfilmissä Oskari Mustikkaniemi ja Olavi Kiiski viilettävät resiinalla pitkin kiskoja ja näyttävät kauhistuneilta. ”Jos ei olisi Olavi veivannut, olisihan se veturi voinut tulla päälle.”

Ella Karttunen

Pertsa ja Kilu -elokuvasta on tehty esittelyfilmi, ja varsinaiset kuvaukset painottuvat ensi kesään. Pääosissa olevat kotkalaispojat Olavi Kiiski ja Oskari Mustikkaniemi odottavat jo tositoimiin pääsemistä.
Pertsa ja Kilu -elokuvasta on tehty esittelyfilmi, ja varsinaiset kuvaukset painottuvat ensi kesään. Pääosissa olevat kotkalaispojat Olavi Kiiski ja Oskari Mustikkaniemi odottavat jo tositoimiin pääsemistä.

Pertsa ja Kilu -elokuvaa odottaa laaja levitys paitsi valkokankaalla myös televisioruudussa. Elokuvan levitysoikeudet on ostanut Nelonen Media, ja sen intresseissä ja keinovalikoimassa on saada seikkailutarinalle katsojia eri kanavissa.

Kotkassa kuvattava Taavi Vartian elokuva saa ensi-iltansa syksyllä 2020. Kuvaukset painottuvat ensi kesään.

Kotkalaispojat Olavi Kiiski ja Oskari Mustikkaniemi valittiin elokuvan päärooleihin jo puolisentoista vuotta sitten. Mielessä on varmaan tunne, että pitäisi päästä tositoimiin. Vai mitä?

Ella Karttunen

Näyttelijä Antti Luusuaniemi (vasemmalla) ja ohjaaja Taavi Vartia tekevät nyt yhteistyötä uudessa kuviossa. Luusuaniemi on Pertsaa ja Kilua levittävän Nelonen Median kotimaisen elokuvan päällikkö.
Näyttelijä Antti Luusuaniemi (vasemmalla) ja ohjaaja Taavi Vartia tekevät nyt yhteistyötä uudessa kuviossa. Luusuaniemi on Pertsaa ja Kilua levittävän Nelonen Median kotimaisen elokuvan päällikkö.

— Joo, pojat vahvistavat melkeinpä yhdestä suusta.

Trailerissa mennään veturia karkuun

Kameran eteen nuoretmiehet ovat päässeet sen verran, että esittelyfilmi on tehty ja jokusen kerran näytettykin. Siinä Pertsa ja Kilu muun muassa pakenevat resiinalla melkoista haipakkaa, sillä perässä tulee veturi. Ilmeet paljastavat, että tilanne on hurja.

Oskari ja Olavi kertovat, että vaikka kiskoilla tulikin oikea veturi, todellisuudessa heitä ei pelottanut. Oli kuulemma luottokuski. Piti vain näyttää kauhistuneelta, piti kuvitella vaaraa.

Ella Karttunen

Oskari ja Olavi arvioivat, että Pertsan ja Kilun maailma on jännittävä ja hauska.
Oskari ja Olavi arvioivat, että Pertsan ja Kilun maailma on jännittävä ja hauska.

— Jos ei olisi Olavi veivannut, olisihan se voinut tulla päälle, Oskari sanoo kuitenkin.

Roolien saamisen jälkeen he ovat tutustuneet Pertsan ja Kilun maailmaan. He ovat lueskelleet Väinö Riikkilän nuorisoromaaneja, joihin elokuva perustuu. He ovat myös katsoneet aiheesta aikaisemmin tehtyjä filmatisointeja.

Heidän mielestään pojat joutuvat seikkailuihin, jotka ovat jännittäviä ja hauskoja. Joskus sattuu sellaista, että mietityttää, miten kaikesta oikein selviää.

Ammattilaisia valittu, lisää lapsia aletaan etsiä

Ohjaaja Taavi Vartia kertoo, että odottajia on koetettu pitää aikatauluista tietoisina ja muutenkin olla heihin yhteyksissä.

Hän on joutunut ennenkin miettimään, kuinka lasten ja nuorten kanssa pitää toimia. Se on erilaisten kuin aikuisten kanssa.

— Oleellinen vaihe on casting. Siinä sen osuman täytyy tulla. Lapsilta edellytetään tietenkin luovuutta, lahjakkuutta ja omaksumiskykyä. Mutta tärkeää on myös se, kuinka paljon lapsi haluaa olla mukana. Sopeutuminen ja jaksaminen on osa sitä roolitusta.

Elokuva tarvitsee muitakin lapsia ja nuoria kuin nimihenkilöt. Kaaneiksi eli poikien salaseurakavereiksi etsitään esittäjiä loppuvuodesta.

Aikuisten casting eli roolitus on pitkällä. Joitakin nimiä on jo julkistettavissa. Elsa Saisio esittää Kilun äitiä, Turkka Mastomäki Pertsan isää ja Elias Westerberg gangsteria.

Vartian mukaan moni muukin rooli on ratkeamassa piakkoin.

Avainsanoja ystävyys, rohkeus ja urheus

Vartia luonnehtii tulossa olevaa Pertsaa ja Kilua koko perheen elokuvaksi. Hän uskoo, että lapsille siitä tulee suuri toimintaseikkailu. Aikuisille, varsinkin vähän vanhemmille polville, se voi olla brändijuttu, jolla on kansallista arvoa.

Hänen avainsanoihinsa kuuluvat muun muassa ystävyys, rohkeus ja urheus. Tarinan ystävyksillä on joskus keskinäisiä konflikteja, mutta he selviävät niistä. He selviävät myös kommelluksista ja vaaroista, sillä ystävyys auttaa ratkaisemaan asioita.

— Tuleva elokuva on uskollisempi Riikkilän alkuperäistuotannolle kuin 20 vuotta sitten tekemäni televisiosarja. Sarjahan olikin Pertsan ja Kilun uusia seikkailuja.

Vartia sanoo pitävänsä olennaisena sitä, että elokuva tehdään nimenomaan Kotkassa, alkuperäisen tarinan syntysijoilla. Suulisniemi on ilmeinen miljöö, sijoittuivathan Riikkilän monien kirjojen tapahtumat juuri sille suunnalle.

Kirjojen tapahtumat ajoittuvat muutaman vuosikymmenen taakse. Elokuvassa eletään Vartian mukaan ajatonta aikaa.

KAINALOJUTTU: Ensi-iltaa ei kannata ajoittaa samalle viikolle Disneyn kanssa

Nelonen Media on laajentanut liiketoimintaasa myös elokuvalevityksen puolelle. Taavi Vartian Pertsa ja Kilu on yksi ensimmäisistä elokuvista, joita Nelonen Media lähtee levittämään.

Yhtiön kotimaisen elokuvan päällikkönä on aloittanut näyttelijänä tunnettu Antti Luusuaniemi.

Luusuaniemi kertoo, että teatterikauden jälkeen Pertsa ja Kilu tulee televisioon, ensin maksulliseen palveluun ja myöhemmin vapaasti katsottavaksi. Hän arvelee, että kun yleensä elokuvat päätyvät televisioon pari vuotta teatterikauden jälkeen, nyt se voi tapahtua vähän nopeamminkin. Teatterimenestystä ei silti ole tarkoitus vesittää.

Teatteriensi-illan aika on auki. Vartian ja Luusuaniemen mukaan se on joskus syksyllä 2020.

Luusuaniemen mukaan aikatauluun vaikuttaa sekin, minkä kaiken kanssa se joutuu kilpailemaan huomiosta. Minkään Disneyn kanssa ensi-iltaa ei kannata ajoittaa samalle viikolle.