Yhdeksän naista numerossa yhdeksän — Mari Sihvosen kuratoima näyttely korkkaa uuden tilan Kotkan kauppatorin laidalla

Samassa osoitteessa eli Keskuskatu 9:ssä toimi aikaisemmin galleria Nikolai. Kotkan Toritalon edustaja Tiina Halosen mielestä liikehuoneisto sopisi hyvin pysyvään näyttelytoimintaan.

Outi Palmu

Juha Kinnunen ja Mari Sihvonen ripustivat taidenäyttelyä Kotkan Toritaloon tällä viikolla.
Juha Kinnunen ja Mari Sihvonen ripustivat taidenäyttelyä Kotkan Toritaloon tällä viikolla.

Juha Kinnunen seisoo tikkailla parin metrin korkeudessa. Hän kiinnittää isokokoista maalausta valkoiselle seinälle lähes katon rajaan.

Hänen alapuolellaan Mari Sihvonen ojentaa jo seuraavaa teosta ja antaa ohjeita.

Minun ajatusmaailmaani sopii hyvin, että tilan ensimmäinen käyttökerta liittyy taiteeseen. — Tiina Halonen

Keskuskatu 9:ään kauppatorin kupeeseen on rakentumassa uusi taidenäyttely. Sihvosen kuratoima näyttely on liiketilan ensimmäinen muttei välttämättä viimeinen.

— Juha ehdotti, että ripustaisin tänne taidetta ja myöhemmin myös Tiina mainitsi minulle asiasta, Sihvonen kertoo.

Ateljee sukutalon pihalla

Keskuskatu 9 eli Kotkan Toritalo valmistui tämän vuoden alussa. Arkkitehti Jani Prunnilan suunnittelema talo on osa niin sanottua Kolmijoen kiinteistöä, joka käsittää useita rakennuksia Kotkan torin laidalla.

Juha Kinnunen on taloryppään pihamies. Sihvosen viittaama Tiina Halonen taas on kiinteistön omistaman Agda Kolmijoen perikunnan edustaja.

Sihvonen liittyy asiaan taiteen kautta. Hänellä on ollut ateljee sukutalon sisäpihalla jo kymmenkunta vuotta.

— Minun ajatusmaailmaani sopii hyvin, että tilan ensimmäinen käyttökerta liittyy taiteeseen. Näyttely oli kädenojennuksemme Marille, Halonen kertoo.

Sopisi vaikka kulttuurikahvilaksi

Halosen mukaan liiketilaan ei ole suunnitteilla pysyvää galleriatoimintaa perikunnan taholta.

Samalla paikalla toimi pitkään Irmeli Erätulen pitämä galleria Nikolai. Se lopetti toimintansa maaliskuussa 2017, vähän sen jälkeen, kun päätös Toritaloa edeltäneen kaksikerroksinen liikerakennuksen purkamisesta tehtiin.

Halonen näkee, että vastaavanlaista toimintaa voisi olla uudessa tilassa. Hänen mukaansa huoneisto soveltuisi hyvin näyttelyiden pitämiseen, jos vain löytyy sopiva yrittäjä.

— Tämä voisi olla galleria tai kulttuurikahvila. Ehkä tämä näyttely synnyttää kävijöissä ajatuksia. Olisi kiva, jos joku ihastuu ja syttyy.

Outi Palmu

Mari Sihvoselta on näyttelyssä kaksi uutta akryylimaalausta.
Mari Sihvoselta on näyttelyssä kaksi uutta akryylimaalausta.

Isoja töitä korkeilla seinillä

Tiistaina avautuvan näyttelyn teemana on numero 9. Tällä viitataan talon numeroon, mutta myös tekijöihin.

— Meitä on yhdeksän naista, joten annoimme näyttelylle nimeksi Ryhmä 9.

Sihvosen mukaan korkeat huoneet ja suuret torille sekä sisäpihalle antavat ikkunat suorastaan vaativat isokokoisia teoksia.

— Pyysin mukaan kavereitani, joiden tiesin tekevän isoja töitä. Kaikki, joilta kysyin, suostuivat.

Kristina Elo tulee Loviisasta. Loput eli Leena Laiho, Irma Laukkanen, Anneli Moilanen, Liisa Mäkelä, Helena Paakkinen, Katja Saastamoinen, Kata Ögård ja Sihvonen ovat Kotkasta.

— Jokainen on tehnyt pitkään taidetta. Mukana on tekijöitä niin Kotkan taiteilijaseurasta kuin taideseurastakin.

Jokainen tuonut mukanaan omaa itseään

Esillä on parikymmentä teosta. Suurin osa on akryylitöitä, mutta joukossa on myös tussiteoksia, öljyvärimaalauksia sekä yksi veistos ja huovutustyö.

Sihvoselta mukana on kaksi upouutta akryylimaalausta.

— Näyttelyllä ei ole erityistä teemaa, vaan kaikki ovat tuoneet seinille omaa itseään.

Kotkan Repin-instituutissa opiskellut Sihvonen on maalannut vuodesta 1979 lähtien. Hän aloitti harrastajana Kotkan työväenopistossa Karhuvuoressa. Eläkkeelle jäätyään hänestä tuli täysaikainen maalari.

— Maalaan joka päivä vähintään parin tunnin ajan.

Kotkaan mahtuisi vielä yksi galleria

Kotkan taideseuraan kuuluvan Sihvosen mukaan kaupunkiin mahtuisi hyvin vielä yksi yksityinen galleria. Hän toivoo, että torin laidalla nähtäisiin taidetta säännöllisesti.

— Vanhan sanonnan mukaisesti suuni loksahti auki, kun astuin ensimmäisen kerran tänne ovesta sisään. Tila on henkeäsalpaava ja hyvin keskeisellä paikalla. Täältähän voisi vaikka järjestää taidekierroksia Veistospuistoon ja Vellamoon, Sihvonen ideoi.

Ryhmä 9 -taidenäyttely Keskuskatu 9:ssä 10.—20.12. Näyttely on avoinna maanantaista perjantaihin klo 10—18, lauantaina klo 10—14 ja sunnuntaina klo 12—15.