Kymi Sinfonietta lähtee tällä viikolla Karhuvuoreen mykkäfilmin kanssa — Pahisten ääni soi kiinnostavammin myös elokuvassa: ”Kapitalistit ovat elokuvan pahat pojat”

Neuvostoliittolaisessa vallankumouselokuvassa on Dmitri Šostakovitšin musiikki.

Ella Karttunen

Olari Eltsin ja muiden Kymi Sinfoniettan edustajien mukaan tämäntyyppinen tarjonta sopii urheilutaloon hyvin, jopa paremmin kuin konserttitaloon.
Olari Eltsin ja muiden Kymi Sinfoniettan edustajien mukaan tämäntyyppinen tarjonta sopii urheilutaloon hyvin, jopa paremmin kuin konserttitaloon.

Uusi Babylon -elokuva kertoo Pariisin kommuunissa vuonna 1871 syntyneestä vallankumouksesta. Grigori Kozintsevin ja Leonid Traubergin teos valmistui aikana, jolloin Neuvostoliitossa juhlittiin lokakuun vallankumousta ja jolloin teeman tulkintaa odotettiin myös elokuvilta.

Mykkäfilmin musiikin sävelsi Dmitri Šostakovitš.

Ensi-ilta vuonna 1929 ei kuitenkaan sujunut ihan kaavailujen mukaan. Tekijät olivat lyhentäneet elokuvaansa, ja se vaikutti tietysti musiikin istuvuuteen. Musiikki hyllytettiinkin varsin pian ja palautettiin elokuvaan vasta vuosikymmenten päästä säveltäjän kuoleman jälkeen.

Tällä viikolla Uusi Babylon musiikkeineen on Kymi Sinfoniettan ohjelmassa.

Pahiksissa näkyy monimutkainen luonne

Kymi Sinfonietta on aikaisemminkin soittanut elokuvaorkesterina. Koskaan aikaisemmin ohjelmassa ei ole ollut venäläistä tai neuvostoliittolaista elokuvaa. Nyt siis on.

Virolainen kapellimestari Olari Elts puhuu innostuneesti, kuinka poliittiset näkökulmat kuuluvat musiikissa.

— Kapitalistit ovat elokuvan pahat pojat. Kuten näyttelijätkin sanovat, pahojen esittäminen on mielenkiintoisempaa kuin hyvien. Teoksessa pahisten musiikki sisältää viittauksia muualle, huumoria, siinä näkyy monimutkaisempi luonne.

Mykkäfilmikonsertti jatkaa orkesterin Red House -konserttisarjaa. Konsertti on jälleen Karhuvuoren urheilutalossa, kuten oli viime viikon tapahtumakin.

Luetuimmat