Elämää leimasi kotkalaisuus — Elokuvaohjaaja Pekka Mandart kuoli sunnuntaina

Hänet muistetaan ennen muuta Keisarikunnasta.

Tuntematon

Elokuvaohjaaja Pekka Mandart kuoli sunnuntaina.
Elokuvaohjaaja Pekka Mandart kuoli sunnuntaina.

Elokuvaohjaaja Pekka Mandart on kuollut. Hän menehtyi keuhkosyöpään sunnuntaina kotonaan Kotkassa.

Mandart ehti viettää 69-vuotissyntymäpäivänsä helmikuun alussa. Kotkalaiset muusikot Visa Haarala ja Mika Huusari kävivät sairaalassa pitämässä onnittelukonsertin, ja päivänsankari naputteli sormilla mukana.

Keisarikunta siirtyi myös teatteriin

Pekka Mandartin tuotantoa ja elämää leimasi vahvasti kotkalaisuus. Hänet muistetaan ennen muuta elokuvasta Keisarikunta (2004), joka peilaa ohjaajan kotikaupungin todellista ja kuvitteellista kevyen musiikin historiaa. Sittemmin Keisarikunnasta tuli myös näyttämöteos, kun Mandart ja Sami Keski-Vähälä kirjoittivat aiheesta musikaalin (2014) Kotkan kaupunginteatteriin. Keisarikunta tarkoittaa ravintola Fennian piirissä vaikuttaneiden muusikoiden yhteisöä.

Mandart muutti Kotkasta Helsinkiin vuonna 1975. Myös siellä asuessaan hän toi esiin kotkalaisuutensa.

Hän palasi synnyinkaupunkiinsa viisi vuotta sitten, helmikuussa 2013. Takana oli koko joukko vaikeuksia. Pekka ja Pamela Mandartin tuotantoyhtiö oli haettu konkurssiin vuonna 2007, ja sen jälkeen tuolloisen pariskunnan kumpikin osapuoli oli saanut käräjäoikeudessa tuomion talousrikoksista. Paluukeväänään Pekka Mandart totesi Ville Vanhalan Kymen Sanomiin kirjoittamassa haastattelussa, että ”viimeiset seitsemän vuotta ovat olleet paskamaista aikaa”.

Samassa haastattelussa Mandart kertoi, kuinka keisarikunta nyt tarkoitti hänelle koko Kotkaa, sen ihmisiä ja merta ja kuinka Kotka tuntui vaikeuksien jälkeen turvapaikalta.

Haastattelun julkaisemisen jälkeen Mandartista tuli yksi keskeinen Kotkan kulttuurielämän hahmo, joka näkyi niin virallisissa kuin epävirallisissa kuvioissa. Taakse jääneet ikävyydet oli kerralla kuitattu ja kotkalaisten mahdollinen juoruilun tarve nitistetty.

Pitkien draamaelokuvien lisäksi Mandart teki lukuisia televisioelokuvia ja dokumentteja. Monet dokumentit käsittelevät luontoa — mutta myös Kotkaa ja sen musiikkia, kuten seitsemän kertaa televisiossa esitetty Kotkan poikii ilman siipii -lyhytelokuva.

Apuraha vielä tänä vuonna

Mandart ehti saada tänä vuonna Kotkan kaupungin taiteilija-apurahan. Hänen tarkoituksensa oli kirjoittaa äitinsä isän äidistä Amandasta, ja aiheesta oli paljon muistiinpanoja. Vielä lauantaina hän oli sanonut, että pitäisi ryhtyä kirjoittamaan.

Kymen Sanomien pakinoitsijana hän oli kaksi vuotta. Viimeinen Pikku-Linkku ilmestyi 14.1. tänä vuonna. Innokkaan urheilumiehen viimeisen pakinan peräteksti kehui paikallista jalkapalloa: ”Kirjoittajasta on kivaa, kun KTP pelaa jälleen divarissa ja ihan omilla ansioillaan.”

Epämuodollisia kulttuuriharrastuksia olivat pubivisat. Vielä tammikuussa hän osallistui Pub Albertin visaan. Nyt sunnuntaina Albertin visailijat — joukkuetoverit ja kiivaat kilpakumppanit — kohottivat hänelle maljan ja kunnioittivat muistoa.

Pekka Mandart

S. 1.2.1949 Kotkassa
K. 25.2.2018
Tekijänä monessa kymmenessä elokuvassa
Sekä lyhyitä ja pitkiä fiktioita että dokumentteja
Pitkiä elokuvia Virtaset ja Kekkonen (1993),  Going to Kansas City (1998), Keisarikunta (2004)
Kotka-palkinto v. 2005